Duitse radiopresentatrice ontslagen na nazi-citaat

Een Duitse radiopresentatrice heeft met de uitspraak 'Arbeit macht frei' de verontwaardiging van haar luisteraars uitgelokt. De vrouw had zich, via radiozender Gong 96.3, met de nazi-spreuk gericht tot mensen die op de laatste zaterdag van juli moesten werken. De woorden staan boven de poort van het concentratiekamp Auschwitz.

Het Openbaar Ministerie van München stelde daarop een vooronderzoek in wegens opruiïng.  Verschillende luisteraars maakten nog tijdens de uitzending bezwaar tegen de uitlatingen van de 39-jarige presentatrice. Een echtpaar deed zelfs aangifte, omdat de reactie van een medewerkster van de zender bagatelliserend was. 'Beschouw het toch als een grap', zei de 19-jarige assistente aan de telefoon.

Beide vrouwen werden ontslagen, zelfs nadat ze hun fout hadden ingezien, zei Gong-zaakvoerder Georg Dingler. 'De presentatrice had op het bewuste ogenblik niets kwaad bedoeld. Maar het was er uit voor ze het wist, en viel niet meer goed te praten". Voor Dingler is het ontslag de enige juist reactie, 'omdat de zender zich al lang tegen rechts afzet en we daar ook achterstaan.'