De politieman stelde voor zich te verkleden als de aanslagpleger die in oktober vorig jaar twee mensen doodschoot in Halle.
Volledig scherm
De politieman stelde voor zich te verkleden als de aanslagpleger die in oktober vorig jaar twee mensen doodschoot in Halle. © AFP

Duitse recherche ontslaat kandidaat-commissaris wegens extreemrechtse uitlatingen in WhatsApp-chat

De federale recherche in Duitsland is een ontslagprocedure gestart tegen een medewerker die uitlatingen deed over de nazitijd en de terreuraanslag in Halle. De man was kandidaat-commissaris, melden Duitse media.

De politieman stelde in een WhatsApp-groep voor zich te verkleden als de aanslagpleger die in oktober twee mensen doodschoot in de stad Halle. De kandidaat-commissaris plaatste er een foto bij van Adolf Hitler die met zijn handen een hart vormt, verklaarde een woordvoerster van de federale recherche (BKA) in Wiesbaden. 

Andere leden van de chatgroep stelden voor om Wehrmacht-uniformen met originele siertekens te dragen. Twee van hen toonden na het bekend raken van de chat begrip voor de inhoud. Tegen hen zijn disciplinaire maatregelen genomen, luidt het. 

De extreemrechtse en antisemitische Stephan Balliet (27) uit Eisleben wilde op de joodse feestdag Jom Kipoer een bloedbad aanrichten in een synagoge in Halle maar het lukte hem niet de toegangsdeur te forceren. De twintiger maakte met een helmcamera een video waarop te zien is hoe hij een voorbijgangster doodschiet in de buurt van het joodse kerkhof en een klant in een Döner-zaak in de buurt van de synagoge. De video, die hij op sociale media plaatste en livestreamde op een populaire gamingsite, bevat duidelijke verwijzingen naar een antisemitisch en extreemrechts motief, verklaren bronnen dichtbij het onderzoek tegenover Der Spiegel. Zo scheldt de twintiger herhaaldelijk tegen ‘Joden’ en ‘Kanaken’ (Duitsers met wortels in Turkse, Arabische of Zuid-Europese landen, red.).

Volgens een groep die online extremisme volgt, sprak de schutter in de 36-minuten durende video een combinatie van Duits en Engels. Hij verklaarde voor de schietpartijen dat Joden “de oorzaak” zijn van “problemen” zoals feminisme en “massa-immigratie” en ontkende de Holocaust.

  1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

    Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.