Volledig scherm
Politie bij het stadhuis van Gaggenau © AP

Duitse stad ontvangt bommelding na schrappen optreden Turkse minister

UPDATEHet stadhuis in het Duitse stadje Gaggenau is vanochtend ontruimd vanwege een bommelding. Rond het middaguur gaf de politie het stadhuis vrij. Er is niets verdachts gevonden. 

Vermoedelijk heeft de bommelding te maken met het verbieden van een optreden van de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag. Burgemeester Michael Pfeiffer zei echter dat hij nog niet kan bevestigen dat dit ook daadwerkelijk het geval is. Ongeveer honderd mensen die in het stadhuis aan het werk waren, waren naar huis gestuurd. De politie heeft met speurhonden naar een mogelijke bom gezocht. 

Toespraak

Bekir Bozdag zou gisteren in een feestzaal in Gaggenau landgenoten toespreken over het komende referendum in Turkije over de overstap naar een presidentieel systeem en veranderingen van de Turkse grondwet. Volgens de gemeente kon de veiligheid echter niet worden gegarandeerd gezien de verwachte toeloop van mensen. Aanvankelijk werden ongeveer vierhonderd bezoekers verwacht, maar toen bekend werd dat de minister van Justitie zou komen, steeg de animo echter aanzienlijk.

Bozdag reageerde gister boos op het verbieden van zijn toespraak in Gaggenau. Hij noemde het besluit 'onacceptabel' en annuleerde uit woede een bijeenkomst met zijn Duitse collega-minister. In Duitsland is kritiek op Turkse bewindslieden die stemmen komen winnen voor het referendum. Eerder sprak de Turkse premier Binali Yildirim al landgenoten toe in Oberhausen en president Erdogan is van plan volgende maand ergens in de deelstaat Noordrijn-Westfalen een tussenstop te maken.