Volledig scherm
© epa

Duitse stad wil schildpad met enorme 'hark' uit meer halen

Al ruim zeven weken voeren de inwoners van het Duitse stadje Irsee een felle jacht op een alligatorschildpad. Het dier schrikte de stad op toen een jonge zwemmer in de allichespees gebeten werd. Sindsdien probeerden ze tevergeefs de schildpad in het nabijgelegen meer te vangen. In een nieuwe poging zal een soort gigantische 'hark' worden ingezet.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
Een bakkerij maakt het beste van Lotti... © epa

Even had Irsee een even groot mysterie als Loch Ness in Schotland, maar uit een analyse van de beet in het been van een jongen bleek dat het om een alligatorschildpad gaat. Het dier, bijgenaamd Lotti, vangen bleek tot nu toe onmogelijk. "Onze mensen gaan drie tot vier keer per dag aan het meer kijken of ze de schildpad kunnen zien", zegt burgemeester Andreas Lieb. Het dier laten zitten is geen optie voor zwemmers, aangezien dit soort tot 200 jaar oud kan worden.

Er werden al heel wat pogingen gedaan om Lotti te vangen. Zo werd het meer al uitgebaggerd, zijn er jachthonden ingezet, werd een elektrische omheining rond het meer geplaatst en zijn er verschillende vallen opgesteld. De nieuwste poging van Irsee is een gigantische 'hark', waarmee de schildpad van de bodem van het meer moet worden gehaald.

De plaatselijke smid, de 75-jarige Hans Kohlhund, werkt momenteel aan het enorme voorwerp. Volgens de burgemeester is het niet de bedoeling Lotti te doden, maar om de schildpad levend uit het water te halen. De hark zal dus niet als wapen worden ingezet, aangezien de tanden ervan stomp zijn. Het meer is intussen weer gedeeltelijk met water gevuld, maar de schildpad weet zich goed te verstoppen. Enkele kinderen hebben posters gemaakt die rond het meer aan de bomen hangen. De tekst luidt: "Opgelet, Lotti leeft hier".

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© epa