Volledig scherm
Wie courgettes kweekt, doet er goed aan eerst een klein rauw stukje te proeven. Wanneer het veel bitterder smaakt, is het foute boel. © ANP

Duitser dood na eten zelfgekweekte courgette

Een 79-jarige Duitser is overleden na het eten van een zelfgekweekte courgette. In de groente zat waarschijnlijk een, door de plant zelf aangemaakt, gif. Dat komt normaal gesproken niet meer voor, maar duikt in heel zeldzame gevallen nog eens op.

De man en zijn vrouw werden na de maaltijd twee weken geleden ernstig ziek. Ze werden naar een ziekenhuis gebracht. De vrouw herstelde, maar de man ging steeds verder achteruit en stierf uiteindelijk.

Kweekprogramma's
Boosdoener is de stof cucurbitacine. Die zat vroeger van nature in courgettes en komkommers om te voorkomen dat dieren de groente zouden opeten. Telers hebben de giftige stof de afgelopen eeuwen met kweekprogramma's weten weg te krijgen. Als mensen zelf groenten kweken, kan het toch opduiken. Het advies is daarom om van zelf gekweekte courgettes eerst een rauw stukje te eten. Als de groenten veel bitterder smaakt dan anders, dan kan dit wijzenop cucurbitacine. Dit geldt overigens ook voor pompoenen.