Volledig scherm
Politici Thom de Graaf en Jan Marijnissen roken op het balkon van de Tweede Kamer een sigaretje. In Duitsland kan dat verboden worden. © ANP

Duitsers verbieden roken op balkon

Inwoners van Duitsland kunnen worden gedwongen op bepaalde tijden niet op hun balkon te roken. Voorwaarde is wel dat hun buren aanzienlijke schade van het gerook ondervinden. Dat heeft het federale gerechtshof in Karlsruhe, de hoogste Duitse rechtbank in civiele zaken, bepaald.

Een echtpaar uit Premnitz in de oostelijke deelstaat Brandenburg had de zaak aanhangig gemaakt. Man noch vrouw rookt, maar heeft wel last van de rokende buren op de etage onder hen.

Het hof legt niet vast dat mensen op bepaalde tijden recht hebben op rookvrije balkons in hun omgeving. Dat moet per individueel geval worden beoordeeld.

De rechtbank in Potsdam, de hoofdstad van Brandenburg, moet nu bepalen of en hoe erg het echtpaar in Premnitz lijdt onder de rokende benedenburen en op welke tijden die een andere plek moeten zoeken om een sigaret op te steken.

  1. Paus Franciscus bekritiseert onverschilligheid en egoïsme
    Goede Vrijdag

    Paus Franciscus bekriti­seert onverschil­lig­heid en egoïsme

    Paus Franciscus heeft op Goede Vrijdag, tijdens de Kruisweg in Rome, ,,de uit politieke overwegingen gesloten harten’’ bekritiseerd. Tijdens de sfeervolle processie in het Colosseum, waarin de lijdensweg van Jezus herdacht wordt, stond het lot van misbruikte vrouwen en de slachtoffers van mensenhandel centraal. Volgens het Vaticaan woonden 15.000 gelovigen de ceremonie bij. In de Sint-Pietersbasiliek was vooraf de liturgische viering van Goede Vrijdag.