Volledig scherm
© Thinkstock

'Duitsland beste land ter wereld om te wonen'

Onze oosterburen zijn genoemd als 'beste land ter wereld'. Woensdag werd op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos de rangschikking van 'Beste Landen' voorgesteld, zoals die werd opgemaakt door het Amerikaanse mediabedrijf U.S.News and World Report.

Na een rondvraag bij meer 16.000 mensen uit 60 verschillende landen, kwam Duitsland naar voor als het beste land van dit moment. Uit de resultaten van de enquête blijkt dat Duitsland die hoge score te danken heeft aan zijn sterk leiderschap, goede zorgen voor de burgers en het feit dat ondernemerschap in het land erg wordt aangemoedigd.

Canada prijkt op de tweede plaats, maar behaalde de hoogste score van alle landen in de categorie 'levenskwaliteit'. Het Verenigd Koninkrijk staat op de derde positie, gevolgd door de Verenigde Staten. De VS worden wel beschouwd als het land met de grootste militaire macht en de grootste economie.

Zweden, Australië, Japan, Frankrijk, Nederland en Denemarken maken de top tien compleet.

Overheid
Een gemeenschappelijk kenmerk van de landen in de top drie is een grote inmenging van de overheid in het dagelijkse leven van de burgers: een sterke sociale zekerheid, de voorziening van goedkoop onderwijs en goedkope gezondheidszorg en de betrokkenheid van de overheid in het zakenleven en de economie. Dit staat in sterk contrast met de VS, waar overheidsinmenging in de economie vaak onderwerp van debat is en veel inwoners gebukt gaan onder loodzware studieleningen.

,,Er blijkt wat scepticisme te zijn over sommige dingen waarvan wij (Amerikanen, nvdr) denken dat we ze beter doen dan andere mensen, met onderwijs voorop," zo zei Brian Kelly, hoofdredacteur van US News and World Report: ,,Canada en het Verenigd Koninkrijk doen het beter dan de VS op vlak van onderwijs."