Duitsland, Britten en VS waarschuwen Rusland: ‘Elke verdere agressie zal ernstige gevolgen hebben’
UPDATEDuitsland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben Rusland donderdag bij monde van hun ministers van Buitenlandse Zaken opgeroepen om het Oekraïne-conflict te de-escaleren.
Berlijn en Washington zijn het erover eens dat de crisis alleen kan worden opgelost langs politieke weg en met dialoog. ,,Helaas spreekt het Russische gedrag een andere taal. De verontrustende activiteiten blijven toenemen”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock, verwijzend naar de troepenverzameling aan de grens met Oekraïne en manoeuvres met Wit-Rusland.
,,We dringen er bij Rusland op aan om de-escalatiestappen te nemen”, zei ze in Berlijn na een ontmoeting met haar Amerikaanse ambtsgenoot Antony Blinken. ,,Elke verdere agressie zal ernstige gevolgen hebben, zelfs als dit economische gevolgen aan onze zijde (lees: Europa) heeft. Het gaat om het behoud van de Europese vredesorde, die van existentieel belang is (verband houdend met het menselijk bestaan, red.).”
Volgens Blinken zijn de VS, Duitsland en andere westerse bondgenoten in het Oekraïne-conflict eensgezind tegen agressie van Rusland. ,,Het is aan Rusland of het de weg van escalatie of diplomatie kiest’’, zei hij. Die keuze kan Rusland niet worden ontnomen. ,,Ons gemeenschappelijke doel is een diplomatieke weg naar de-escalatie”, voegde hij eraan toe. ,,Het gaat om dialoog, niet om agressie en om naleving van internationale regels.’’
Het is aan Rusland of het de weg van escalatie of diplomatie kiest
Blinken beschuldigde Rusland ervan de westerse bondgenoten uit elkaar te willen drijven. Hij waarschuwde Moskou opnieuw voor ernstige gevolgen als Russische troepen Oekraïne zouden binnenvallen. ,,Elke overschrijding van de Oekraïense grens door Rusland zal leiden tot een snelle en ernstige reactie van de Verenigde Staten”, waarschuwde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.
Zijn Franse evenknie Jean-Yves Le Drian, eveneens aanwezig in Berlijn, waarschuwde de Russen tegen elke wens om een ‘Jalta 2' te smeden: een nieuwe verdeling van invloedssferen tussen Oost en West, bijna 77 jaar na de conferentie in de stad op de Krim die vorm gaf aan Europa van na de Tweede Wereldoorlog.
Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss heeft Poetin donderdag opgeroepen om ,,op te houden met Oekraïne” en zich terug te trekken. Als Rusland zou besluiten Oekraïne binnen te vallen, leidt dat volgens Truss tot een ,,verschrikkelijk verlies van mensenlevens”, zoals in Afghanistan en Tsjetsjenië.
Groot-Brittannië zal volgens Truss aan de kant van Oekraïne staan als het tot een conflict met Rusland komt. Het Westen zal samen optrekken tegen ,,dictatorschap”, stelt de Britse minister. Ze richt zich daarbij niet alleen tot Rusland, maar ook tot China. De gespannen verhoudingen zoals die nu zijn, hebben we volgens Truss sinds de Koude Oorlog niet gezien.
Rusland
De Russische regering bestrijdt dat ze Oekraïne dreigt met een aanval en zegt dat het westen de spanningen over Oekraïne doelbewust opdrijft, onder meer met wapenleveranties en de uitbreiding van taken en lidstaten van de Navo. Rusland reageerde donderdag met de aankondiging van militaire oefeningen op zee waaraan meer dan 140 schepen, 60 vliegtuigen en zo'n 10.000 militairen zullen deelnemen. De oefeningen worden in januari en februari gehouden in de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee, de Noordelijke IJszee en de Stille Oceaan.
Moskou had woensdag al gezamenlijke militaire oefeningen met troepen georganiseerd in Wit-Rusland, een voormalige Sovjetrepubliek die ook grenst aan Oekraïne. Volgens een Amerikaanse functionaris zouden oefeningen een voorbode kunnen zijn van een permanente Russische militaire aanwezigheid met conventionele en nucleaire strijdkrachten in Wit-Rusland.
Biden
De Amerikaanse president Joe Biden beklemtoonde donderdag dat elke overschrijding van de Russisch-Oekraïense grens door Russische troepen in zijn ogen ‘een invasie’ betekent. En dat dit ernstige consequenties met zich mee zal brengen. Vicepresident Kamala Harris was al in de media verschenen om te zeggen dat de Verenigde Staten Rusland met zeer zware kosten en consequenties zal opzadelen, als president Poetin van Rusland een inval in Oekraïne beveelt.
De verwarring werd veroorzaakt door uitspraken van Biden tijdens een persconferentie op woensdag. Hij suggereerde dat een ‘beperkte’ actie van Rusland in Oekraïne ook een meer beperkte reactie van Washington zou kunnen betekenen. Zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski was daar donderdag razend over. Er zijn ‘geen kleine invallen in kleine bondgenoten’ riep hij boos uit. Biden leek in de ogen van critici het groene licht te geven aan zijn Russische ambtgenoot Poetin om op beperkte schaal in te grijpen in het oosten van Oekraïne, waar al sinds 2014 pro-Russische separatisten tegen de centrale regering in Kiev vechten.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov ontmoeten elkaar vrijdag in Genève om te praten over de spanningen tussen beide mogendheden.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Kabinet staat open voor defensieve wapenleveranties aan Oekraïne
Het kabinet staat open voor defensieve militaire steun aan Oekraïne. Dat zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer sluit het leveren van defensieve wapens niet uit. -
Noord-Korea zet leger in bij strijd tegen snel verspreidend coronavirus
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaat het leger inzetten om de distributie van medicijnen in de hoofdstad Pyongyang in goede banen te leiden. Het besluit is gevallen tijdens een spoedvergadering van het politbureau, melden staatsmedia maandag. Het Aziatische land erkende vorige week voor het eerst met een “explosieve” Covid-uitbraak te kampen. Vermoedelijk betreft het de omikronvariant van het coronavirus. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.
-
Opnieuw waait er Saharazand richting Europa, het valt komend weekend mogelijk neer op Nederland
West-Europa krijgt komend weekend mogelijk weer een lading stof uit de Sahara over zich heen. -
Russische landingsvaartuigen passeren Noordzee: ‘Wat betekent dit? Wat zit er in die schepen?’
Wil Rusland doen geloven dat het in Oekraïne ook een landing vanuit zee voorbereidt? De vraag kan worden gesteld nu Russische ‘landingsschepen’ langs de Nederlandse kust naar het zuiden varen. -
Nog steeds geen akkoord over olieboycot: ‘Hele EU gegijzeld door één land’
Al bijna twee weken houdt Hongarije een Europese olieboycot tegen Rusland tegen. Ook de EU-buitenlandministers kregen vandaag die blokkade niet weg.