Volledig scherm
Bondskanselier Angela Merkel en kabinetschef Peter Altmaier. © Getty Images

Duitsland: Nazi-vergelijking van Erdogan onacceptabel

Dat de Turkse president Erdogan Duitsland gisteren beschuldigde van nazi-praktijken, is 'absoluut onacceptabel'. Duitsland loopt juist voorop bij het respecteren van de wet, de tolerantie en de vrijheid, zei de kabinetschef van de Duitse bondskanselier Angela Merkel vandaag.

De vergelijking die Erdogan maakte werd door kabinetschef Peter Altmaier op de Duitse televisie van tafel geveegd. De Turkse president toonde zich in Istanbul woedend over het verbod op Turkse campagnebijeenkomsten in Duitsland. Die campagne voor een referendum over een grondwetswijziging zou kracht worden bijgezet door de komst van Turkse ministers. Duitsland verbood hun optreden. ,,De verboden zijn niet anders dan die uit de nazi-periode'', zei Erdogan daar gisteren op.

,,Vergelijkingen van het beleid van het democratische Duitsland met dat van de nazi's wijzen wij resoluut af'', zei regeringswoordvoerder Steffen Seibert vandaag. ,,Hoe dan ook zijn nazivergelijkingen altijd absurd en niet op zijn plaats, want ze leiden er alleen maar toe de misdaden tegen de menselijkheid van het nazisme te bagatelliseren. Het diskwalificeert zichzelf.''

Contact

Kabinetschef Peter Altmaier zei dat de Duitse regering inmiddels contact heeft met de Turkse. Berlijn zal Ankara duidelijk maken hoe de zaken ervoor staan, zo verzekerde hij. De Duits-Turkse diplomatieke betrekkingen staan door het incident behoorlijk onder spanning.

Voor Erdogan is het referendum van groot belang. Behaalt hij namelijk voldoende steun, dan krijgt hij als president aanzienlijk meer volmachten.