Duitsland redt Lufthansa door groot belang te nemen in luchtvaartmaatschappij
De Duitse overheid redt Lufthansa door een belang van 20 procent te nemen in de luchtvaartreus. Met de reddingsactie is in totaal zo'n 9 miljard euro gemoeid. Lufthansa is net als andere luchtvaartmaatschappijen flink in de problemen gekomen door de coronacrisis.
Voor het verkrijgen van de deelneming telt de Duitse overheid in eerste instantie ongeveer 6 miljard euro neer. De staat steunt ook een driejarige lening van 3 miljard euro. Mocht Lufthansa later nog te maken krijgen met een vijandige overnamepoging dan kan Duitsland zijn grip op het concern nog versterken, is tevens afgesproken. In dat geval mag het belang van Berlijn worden opgevoerd tot net iets meer dan 25 procent van de aandelen.
Olaf Scholz, de Duitse minister van Financiën, benadrukte dat Duitsland op termijn weer van het staatsbelang af wil. De regering streeft ernaar de deelneming tegen eind 2023 te verkopen. Maar dit is ook afhankelijk van het herstel bij het luchtvaartconcern. Ook stelde Scholz dat wanneer een staat zoveel geld uitgeeft, deze tevens de plicht heeft om ervoor te zorgen dat de rekening uiteindelijk niet bij de belastingbetaler terecht komt.
Twee commissarissen
Overigens zal Berlijn zich straks niet bemoeien met de dagelijkse leiding bij het bedrijf. Wel mag de overheid twee commissarissen aanstellen bij Lufthansa. Als onderdeel van de deal zal Lufthansa zich daarnaast blijven inzetten op het terugdringen van de milieu-uitstoot. Dat doet het bedrijf door te blijven investeren in schonere vliegtuigen en door waar mogelijk schonere brandstof in te slaan.
De Duitse regering en Lufthansa steggelden al weken over de noodsteun voor de geplaagde onderneming. Door de crisis houdt Lufthansa een groot deel van zijn vloot noodgedwongen aan de grond, met uitzondering van de vrachtvluchten. Ondertussen lopen de vaste kosten door en dreigt het geld van de onderneming op te raken. Bij de Lufthansa Group werken in totaal zo'n 138.000 mensen. De banen van tienduizenden werknemers staan op de tocht.
België, Oostenrijk, Zwitserland
Meer overheden zien zich de laatste tijd genoodzaakt om luchtvaartmaatschappijen te hulp te schieten. Lufthansa kreeg zelf bijvoorbeeld al steun toegezegd uit Zwitserland. De overheid in Bern staat garant voor omgerekend 1,2 miljard euro aan leningen voor de Zwitserse tak van het bedrijf. Met de overheden van Oostenrijk en België zijn de Duitsers daarnaast nog in onderhandeling over hulp.
Air France-KLM krijgt ook veel steun. Om het luchtvaartconcern van de ondergang te redden heeft Frankrijk 7 miljard euro aan steun toegezegd. Vanuit Nederland kan de onderneming rekenen op 2 miljard tot 4 miljard euro aan steun, in de vorm van garantstellingen en leningen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
Navo stuurt extra troepen naar Kosovo na zware rellen en gewonde militairen
De Navo stuurt extra troepen naar het onrustige Kosovo. Zeker dertig vredesmilitairen van het bondgenootschap raakten maandag gewond bij botsingen tussen Servische Kosovaren en de politie in het noorden van het land. -
Ruime meerderheid Huis van Afgevaardigden keurt verhoging schuldenplafond VS goed
Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met de afspraken over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigden de Verenigde Staten zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op de financiële markten zou hebben veroorzaakt. -
In auto achtergelaten baby sterft in VS door oververhitting terwijl ouders in kerk zitten
Een baby van 11 maanden is afgelopen zondag in Palm Bay in de Amerikaanse staat Florida om het leven gekomen, nadat ze door haar ouders was achtergelaten in een auto, terwijl het stel zelf urenlang meerdere kerkdiensten bijwoonde. -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.”
-
Inval bij Italiaanse kustwacht na ramp met migrantenschip
-
-
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid. -
PREMIUM44
Afrika is een slapende reus die langzaam wakker wordt: in strijd met China voor bodemschatten
De Afrikaanse reus ontwaakt: in 2050 zijn er 2,4 miljard Afrikanen op het continent, twee keer zoveel als nu. Zonder Afrikaanse bodemschatten kan Europa zijn klimaatambities wel vergeten. Hoog tijd dus voor een Afrikastrategie, dacht het kabinet. Die ligt er nu, maar zijn we nog wel op tijd? En hoe doe je zaken met landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten en al wurgcontracten hebben gesloten met China?