Volledig scherm
Het Amazonegebied wordt bedreigd door de snel toenemende ontbossing. © REUTERS

Duitsland schort donaties aan Braziliaanse milieuprogramma’s deels op

Duitsland zal de financiering van projecten die het Braziliaanse regenwoud beschermen deels opschorten. Dat heeft de Braziliaanse krant Folha de São Paulo zaterdag gemeld.

Het besluit weerspiegelt de ,,grote bezorgdheid over de toenemende ontbossing van het Braziliaanse Amazonegebied’’, zo liet de Duitse ambassade weten aan het dagblad. De afgelopen 10 jaar stak de Duitse regering ruim 95 miljoen euro in verschillende projecten om het milieu in Brazilië te beschermen.

De rechtse president Jair Bolsonaro, die sinds begin dit jaar aan de macht is, heeft echter laten weten dat hij de Amazone als een hulpbron beschouwt, waarvan het lot uitsluitend in Braziliaanse handen ligt. Dat beleid is terug te zien in de cijfers.

De ontbossing van het regenwoud nam de afgelopen zeven maanden met 67 procent toe, volgens cijfers die het Braziliaanse Ruimtevaartagentschap publiceerde. De regering in Brasília reageerde furieus op de statistieken, en noemde ze zelfs ,,onbetrouwbaar’’ en ,,misleidend’’. De publicatie van de cijfers leidde uiteindelijk zelfs tot het ontslag van het hoofd van het agentschap, Ricardo Galvão.

In een interview met The Guardian noemde Galvão de ontbossing onder Bolsonaro ,,een kwestie van brutale, snelle economische uitbuiting’’. 

Amazonefonds

Ondanks het opschorten van donaties, zal Berlijn de financiering van het speciale Amazonefonds niet stopzetten. Duitsland is een van de belangrijkste donoren van het fonds dat 1,2 miljard euro aan donaties heeft ontvangen sinds het in 2008 werd opgericht. Noorwegen, dat 94 procent van de donaties voor zijn rekening neemt, dreigde vorig jaar wél met halvering of complete stopzetting van donaties aan het fonds.

 1. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
  PREMIUM

  Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

  Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.
 2. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

  ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

  Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.
 3. Oppositie Bolivia beschuldigt president Morales van manipulatie verkiezingen

  Oppositie Bolivia beschul­digt president Morales van manipula­tie verkiezin­gen

  Carlos Mesa, de belangrijkste uitdager van de zittende president Evo Morales bij de presidentsverkiezingen in Bolivia, zet grote vraagtekens bij de uitslag van de verkiezingen. De kiescommissie van Bolivia maakte maandag bekend dat Morales de verkiezingen in de eerste ronde alsnog heeft gewonnen. Mesa vermoedt dat de regering de resultaten heeft gemanipuleerd om een beslissende ronde tussen hem en Morales te voorkomen.