Volledig scherm
Kerstmarkt in Bochum © Michael Grosler

Duitsland schroeft beveiliging kerstmarkten op

Extra zandzakken, videobewaking, politieagenten en betonblokken moeten terroristen dit jaar weg houden bij de Duitse kerstmarkten. 

Na de aanslag met een vrachtwagen vorig jaar in Berlijn, waarbij 12 doden vielen, schroeven de autoriteiten de beveiliging flink op, meldt het Duitse persbureau DPA. 

Tal van steden trommelen meer agenten op, al dan niet in burgerkleding, om de boel in de gaten te houden. In een aantal steden moeten bezoekers eerst door de veiligheidscontrole voor zij aan de glühwein en de bratkartoffeln kunnen.

Symbool

Vooral de grotere kerstmarkten blijven een geliefd doelwit voor terroristen, stelden onderzoekers van de Universiteit van Kiel vast: ,,Er zijn veel mensen, ze zijn gemakkelijk toegankelijk en ze gelden als een symbool voor zowel het christendom als voor de consumptiemaatschappij."

Toch weerhoudt het de Duitsers er niet van om de kerstmarkten te bezoeken, blijkt uit een peiling van het bureau Yougov. Slechts zeven procent van de ondervraagden geeft aan het evenement dit jaar over te slaan. Het merendeel van de kerstmarkten in Duitsland gaat eind deze maand open.