Duitsland verbijsterd na spoorduwdrama, dader heeft zelf drie kinderen

Duitsland is in rep en roer nadat een man gisterochtend een 40-jarige moeder en haar kind (8) voor een trein duwde op het centraal station van Frankfurt. De moeder wist aan de naderende trein te ontkomen door van het spoor te rollen, maar het jongetje overleefde het niet. Op vandaag vrijgegeven beelden is te zien hoe de verdachte probeerde te vluchten na zijn daad. De politie waarschuwt voor na-apers.

Volledig scherm
Een vader en zijn kinderen leggen bloemen en kaarsen neer ter nagedachtenis aan het jongetje dat gisteren om het leven kwam op het perron. © EPA

Waanzin, zo noemt de Duitse krant Bild het voorval. De krant Hessenschau schrijft dat ‘horror en verbijstering overheersen’. Op perron 7, waar het drama zich gisteren afspeelde, blijven mensen staan om bloemen, knuffels en brieven neer te leggen.

Op de door Bild gepubliceerde bewakingsbeelden is te zien hoe de 40-jarige verdachte, die uit Eritrea (Afrika) komt maar sinds 2006 in Zwitserland woonde, na zijn daad het perron af sprintte. Eenmaal buiten het station liep hij waarschijnlijk een aangrenzende straat in, maar hij kwam niet ver. ,,Omstanders renden achter de vluchtende man aan”, aldus een woordvoerster van de Duitse politie. Twee straten verderop werd hij overmeesterd en konden agenten hem arresteren.

De grote vraag die Duitsland bezighoudt, is waarom hij de vrouw en haar zoontje op het spoor duwde. Volgens de eerste bevindingen was er geen relatie tussen de dader en de slachtoffers. ‘Een feit dat de misdaad nog zinlozer maakt in de ogen van veel bezoekers van het centraal station’, aldus de Duitse krant Hessenschau.

Dader zelf vader

Volledig scherm
© AFP

De verdachte is volgens de autoriteiten getrouwd en heeft drie kinderen. De Zwitserse politie heeft bevestigd dat de man een vast woonadres heeft in Zwitserland. Hoe het zit met zijn verblijfsstatus is vooralsnog niet bekend. De man zou onlangs met de trein vanuit Bazel naar Frankfurt zijn gereisd. Waar hij zich in tussentijd heeft opgehouden en met wie hij contact had, is onduidelijk. De man is geen bekende van de Duitse politie. Hij was niet onder invloed van alcohol.

Duitse autoriteiten waarschuwen voor ‘te snelle conclusies’. De man zwijgt in alle toonaarden tijdens de verhoren. Hij wordt vandaag voorgeleid en beschuldigd van één moord en twee pogingen tot moord, omdat hij niet alleen de jongen, maar ook zijn moeder op het spoor duwde en het bij een derde persoon probeerde. Het ging daarbij om een 78-jarige vrouw. Zij hield er een schouderblessure aan over.

Volgens getuigen stonden de slachtoffers helemaal niet dichtbij het spoor. De verdachte zou ze er met veel geweld op hebben geduwd. Veel mensen zagen het gebeuren. ,,Die mensen waren doodsbleek, sommige huilden”, aldus een getuige. De moeder van het overleden jongetje stortte volledig in.

Tweede keer

Volledig scherm
© EPA

De plaatsvervangend federale voorzitter van de Union of Police (GdP), Jörg Radek, waarschuwt voor na-apers. Het is namelijk de tweede keer in anderhalve week tijd dat Duitsland wordt opgeschrikt door zo’n dramatisch incident. Nog maar negen dagen geleden duwde een 28-jarige man een 34-jarige vrouw voor een trein op het station van Voerde. De vrouw overleefde dat niet. Omstanders hielden de man vast tot de politie arriveerde en hem arresteerde.

Later verklaarden politie en justitie in ons buurland dat de man - die de vrouw niet kende - zou hebben gehandeld uit pure moordlust en geslepenheid. ,,De politie probeert zich na elk geval beter voor te bereiden, maar in het geval van opzettelijke handelingen bereikt het zijn grenzen”, aldus Radek.

Bekijk hier het eerste  commentaar van de Duitse politie :

  1. Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentaliteit’ Macron
    Crisis Amazone

    Bolsonaro hekelt ‘koloniale mentali­teit’ Macron

    De spanningen tussen Brazilië en de internationale gemeenschap over de branden in de Amazone lopen verder op. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageerde donderdagavond fel op zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron, die de situatie komend weekend op de G7-top in Biarritz aan de orde wil brengen. ,,Zaken over de Amazone bespreken zonder de landen uit de regio daarbij, roept een koloniale mentaliteit op die in de 21ste eeuw misplaatst is’’, aldus Bolsonaro.