Duitsland vraagt Nederland om hulp in jacht op tweetal

UpdateDe Duitse politie heeft Nederlandse collega's om hulp gevraagd in de jacht op een gewapende vrouw die vanmiddag een psychiatrische patiënt in Kleef, niet ver van de Nederlandse grens, heeft helpen ontsnappen. Het gaat om de 22-jarige Nadja Lohja en de 27-jarige Sirat Ates, die door Duitse media al voorzichtig 'Bonnie und Clyde' worden genoemd.

Volledig scherm
Archiefbeeld. © epa

Ates was vanmiddag vanuit de LVR Klinik in Bedburg-Hau op weg naar een dokter in Kleef toen de gewapende Lohja rond 12:30 uur zijn twee begeleidende verplegers voor de artsenpraktijk met getrokken wapen dwong zijn boeien af te nemen.

Vervolgens dwong ze een passerende automobilist te stoppen en ontsnapte in die de auto met de bevrijde gevangene.

Te voet verder
Het tweetal reed naar Goch, maar kreeg met de auto een ongeluk in Hassum. Ze zijn volgens de politie daarna te voet verder gegaan. De politie van Kleef heeft in de zoektocht naar het tweetal drie huiszoekingen gedaan. Er werden helikopters en speurhonden ingeschakeld en de Nederlandse politie werd te hulp geroepen.

Het dorp Hassum, waar het tweetal met de auto tot stilstand kwam, ligt bijna op de grens met Nederland. De Duitse politie heeft foto's verspreid van de voortvluchtigen en gewaarschuwd dat ze vuurwapengevaarlijk zijn.

Ates zat in een kliniek in Bedburg-Hau, ten zuidoosten van Kleef, vast. Hij is verslaafd en moet een straf wegens een roofoverval en afpersing uitzitten. De inrichting waarin hij verbleef is niet gesloten, maar heeft wel afgesloten afdelingen.