Volledig scherm
De Griekse Financiënminister Yanis Varoufakis. © EPA

Duitsland wijst Grieks verzoek om steun af

UpdateDuitsland wijst de aanvraag van Griekenland voor een verlenging van het internationale steunprogramma af. Dat zei een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën vandaag.

,,De brief uit Athene biedt geen gedegen en substantiële oplossing'', aldus de zegsman. ,,Het komt niet overeen met de afgesproken criteria in de eurogroep'', voegde hij toe.

Griekenland diende eerder vandaag een formeel verzoek in bij de eurolanden voor een verlenging van zijn noodkredieten met zes maanden. Dat liet een vertegenwoordiger van de Griekse regering weten.

Voorwaarden
De afgelopen dagen werd al duidelijk dat Griekenland om een verlenging zou vragen aan de eurogroep. De grote vraag is echter in welke mate de Grieken vasthouden aan de voorwaarden van het bestaande hulpprogramma, dat eind deze maand afloopt.

Athene streeft naar nieuwe afspraken over financiële steun. De eurolanden willen vooralsnog echter alleen instemmen met een verlenging van de leningen als wordt vastgehouden aan de eerder overeengekomen voorwaarden.

Bevestiging
De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, bevestigde gisteren al dat een verzoek tot verlenging zou worden ingediend. Hij hoopt zo enkele maanden de tijd te krijgen om verder te onderhandelen over een plan voor de langere termijn.

Morgen houdt de eurogroep onder leiding van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem telefonisch overleg over de Griekse kwestie, aldus Varoufakis.

De Europese Commissie in Brussel reageerde in tegenstelling tot Duitsland positief over de stap van Griekenland om een verlenging aan te vragen van het internationale steunprogramma voor het euroland. Het verzoek effent het pad voor een redelijk compromis, aldus een woordvoerder vandaag. De zegsman benadrukte dat de nieuwe Griekse regering een verlenging van het huidige hulpprogramma wil, dat op 28 februari afloopt. Maar hij wilde niet ingaan op de inhoud van het verzoek.

Verder overleg
De woordvoerster van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem wil niet reageren op de Duitse afwijzing van de Griekse aanvraag. Het is volgens haar nu aan de lidstaten van de eurogroep om het Griekse verzoek te beoordelen.

Hoge ambtenaren van de eurolanden komen vanmiddag bijeen in Brussel voor een eerste overleg over de Griekse aanvraag. Morgenmiddag buigen de ministers van Financiën van de negentien eurolanden zich erover, onder voorzitterschap van Dijsselbloem.