Volledig scherm
Volgens tabloidkrant de Sunday Mirror zijn er jarenlang mogelijk tot wel duizend kinderen en jongeren misbruikt door groepen Aziatische mannen. © Sunday Mirror

'Duizend kinderen misbruikt in Telford'

De misbruikzaak in Telford is veel groter dan tot nu toe gevreesd. De tabloidkrant Sunday Mirror stelt dat Aziatische mannen er jarenlang tot wel 1.000 kinderen hebben misbruikt.

De Engelse politie waarschuwt voor overhaaste conclusies. De gemeenteraad in Telford overweegt een grootschalig onafhankelijk onderzoek naar het kindermisbruikschandaal. Dit nadat Sunday Mirror het verhaal bracht dat er de afgelopen 40 jaar enorme aantallen 'kwetsbare blanke kinderen' zijn gedrogeerd, aangerand en verkracht door 'groepen voornamelijk Aziatische mannen'.

In totaal zouden tot wel 1.000 kinderen seksueel zijn uitgebuit door een netwerk van pedofielen en loverboys. De jongste slachtoffers zouden elf jaar oud zijn geweest. Volgens de krant zou het misbruik nog steeds plaatsvinden in de stad in Midden-Engeland.

Doelwit

Volledig scherm
Tom Harding. © RV

Al in 2012 draaide een bende van zeven mannen uit Telford (170.000 inwoners) de gevangenis in voor kindermisbruik. Tussen 2007 en 2009 zouden meer dan honderd meisjes het doelwit zijn geweest van het pedofielennetwerk.

Dat lijkt nu dus maar het topje van de ijsberg te zijn. Volgens de Sunday Mirror zouden de autoriteiten de afgelopen decennia stelselmatig fouten hebben gemaakt in hun onderzoeken en hielden ze de schaal van het misbruik stil uit angst beschuldigd te worden van racisme.

De daders van de zaak uit 2012 kwamen uit de Pakistaanse gemeenschap. ,,Het waren mannen van Pakistaanse afkomst en de slachtoffers waren blank. Dat was ook het geval bij het misbruikschandaal in Rotherham en op andere plekken in het land'', zegt politicus Lucy Allan, die Telford vertegenwoordigt in het Lagerhuis ,,We zouden dat feit nu niet uit de weg moeten gaan. We moeten onze kop niet in het zand steken.''

Enorm

Quote

De achter­grond van de daders in Telford weerspie­gelt die van de bevolking

Tom Harding (politiechef)

Politiechef Tom Harding bestrijdt de claims dat er een patroon zit in de afkomst van de daders. ,,Toen, in 2012, vervolgden we toevallig een aantal Aziatische mannen", zei hij tegen de BBC. Maar de achtergrond van de daders van het seksueel misbruik in Telford is vergelijkbaar met een dwarsdoorsnede van de samenleving, vervolgt Harding. ,,Dus er is niet een groep oververtegenwoordigd.''

Het afgelopen anderhalf jaar deed de Sunday Mirror onderzoek naar kindermisbruik in Telford. De krant sprak met twaalf slachtoffers, die meer dan zeventig daders aanwezen. De Mirror combineerde die informatie met gegevens uit oudere politieonderzoeken en concludeerde dat de werkelijke omvang van het kindermisbruik in de afgelopen decennia enorm moet zijn geweest.

Overdreven

Of het aantal van 1.000 misbruikte kinderen klopt, is nog maar de vraag. Politiechef Harding denkt dat het getal sterk overdreven is. ,,Ik neem nadrukkelijk afstand van deze cijfers. Op dit moment zijn er bij ons zo'n 46 jongeren bekend die slachtoffer zijn van kindermisbruik of het risico lopen dat te worden'', verklaart hij. ,,Daarom heb ik grote twijfel bij het getal van 1.000 slachtoffers. Lees de krantenkoppen: het gaat vaak over zaken die 20 tot 30 jaar oud zijn. Seksuele uitbuiting van kinderen is een van de meest afschuwelijke misdaden die er zijn. Laten we ervan leren en erover in discussie gaan. Maar laten we niet gaan zitten raden."

Lagerhuislid Lucy Allan roept op tot een onafhankelijk onderzoek om de zaak helder te krijgen. Nadat zij in het parlement sprak over het misbruik, werd ze naar eigen zeggen overspoeld met berichten van slachtoffers. De lokale politie zegt dat 'een klein aantal slachtoffers' contact heeft opgenomen na de media-aandacht voor het schandaal. Dat zou gaan om zaken die al langer geleden speelden.

Ook seksbendes in andere steden
De Britse autoriteiten hebben geen smetteloos imago als het gaat over het omgaan met signalen van kindermisbruik en de aanpak van seksbendes. Ook in andere steden dan Telford zijn gevallen bekend van pedofielennetwerken en grooming (het lokken van kinderen via sociale media) op grote schaal. Zo zijn er tussen 1997 en 2013 zo'n 1.500 meisjes misbruikt door seksbendes in Rotherham. Volgens een onderzoekscommissie faalden de autoriteiten daar herhaaldelijk. Het onderzoek naar de daders loopt nog steeds. Van de 110 verdachten is 80 procent van Pakistaanse afkomst. De slachtoffers zijn vooral blanke meisjes van elf tot achttien jaar.