Volledig scherm
Kerncentrale bij Doel © anp

Duizenden extra scheurtjes ontdekt in kerncentrales België

Er zitten meer scheurtjes in de Belgische kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 dan eerder werd gedacht, maar de scheurtjes die nu zijn gevonden zijn niet nieuw. Dat heeft eigenaar Electrabel bevestigd nadat Belgische media dat vrijdagavond al meldden.

Ze waren er bij de vorige meting ook al, maar werden toen niet ontdekt omdat er op een andere manier werd gemeten.

Volgens het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zijn er in Doel 3 niet 8.000, maar 13.000 scheurtjes. Bij Tihange 2 gaat het om 3.000 scheurtjes, 1.000 meer dan eerst werd gedacht.

De reactoren liggen stil. Electrabel wil ze in juli weer opstarten, maar of dat nu nog lukt is onduidelijk. Volgens het bedrijf is de onderzoeksfase nog niet afgerond. De woordvoerder stelt dat het 'is uitgesloten' dat de scheurtjes nog groeien.

  1. Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arrestaties in Parijs
    Update

    Eerste verjaardag Gele Hesjes: rellen en meer dan 150 arresta­ties in Parijs

    De eerste verjaardag van de ‘Gele Hesjes’ is in Parijs uitgedraaid op rellen. Deelnemers aan de onlusten, van wie er veel in het zwart gekleed waren en hun gezicht bedekt hielden, vernielden de gevel van een bankfiliaal, staken enkele auto’s en vuilnisbakken in brand en smeten straatstenen en flessen naar de oproerpolitie. In de Franse hoofdstad zijn tot halverwege vanavond bijna 150 mensen opgepakt voor de onlusten.