Duizenden extreemrechtse betogers de straat op in Chemnitz

VIDEOZo'n 4500 extreemrechtse demonstranten hebben aan het begin van de avond in Chemnitz een stille tocht door de Duitse stad gelopen. Eerder op de dag demonstreerden zo'n 3500 mensen voor de vrede en tegen xenofobie.

Aan de tocht deden aanhangers van de rechts-populistische partij AfD (Alternative für Deutschland) en de anti-migratiebeweging Pegida mee. Ook de rechtse populistische burgerbeweging Pro Chemnitz sloot zich aan, na een eerdere manifestatie in de stad. Een grote politiemacht was ingezet om te voorkomen dat het uit de hand zou lopen.

Gespannen

In de loop van de avond werd de sfeer in de stad gespannen. De tocht van extreem-rechts kwam na een late start al vroeg in de avond tot stilstand en werd op verzoek van de politie onder luid protest gestopt door de organisatie. Ondanks dat de demonstratie voorbij was, bleven tientallen politieagenten en veel demonstranten gespannen tegenover elkaar staan. Volgens de politie probeerden tegendemonstranten naar de stille tocht te komen. Dat leidde in sommige gevallen tot confrontaties.

Dodelijke steekpartij

Aanleiding voor de protesten is de dodelijke steekpartij vorige week zaterdag waardoor een 35-jarige Daniel Hillig om het leven kwam. De hoofdverdachte is een 22-jarige Iraakse asielzoeker, de medeverdachte een 23-jarige Syriër.

Het incident zorgt al dagen voor onrust in de stad. Vorige week zondag werden buitenlanders in de stad aangevallen en afgelopen week waren er diverse demonstraties door rechtse en linkse groeperingen en waren er rellen. De autoriteiten vrezen nieuwe straatgevechten.

Adres gelekt 

Justitie in Chemnitz schorste donderdag een medewerker die het officiële arrestatiebevel tegen een van de verdachten van de steekpartij zou hebben gelekt. Jan Timke, parlementslid in de deelstaat Bremen voor de rechts-populistische partij Bürger in Wut (Woedende Burgers), plaatste het gelekte arrestatiebevel op zijn Facebookpagina.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© -/dpa
Volledig scherm
© Boris Roessler/dpa
Volledig scherm
© Ralf Hirschberger/dpa-Zentralbil
Volledig scherm
© -/dpa-Zentralbild/dpa
Volledig scherm
© Boris Roessler/dpa
Volledig scherm
© -/dpa