Duizenden Hondurezen op weg terug naar huis

videoZo’n tweeduizend migranten uit Honduras die aan de grens tussen Mexico en Guatemala zijn tegengehouden, zijn op de terugweg naar huis. Dit heeft de Guatemalaanse regering bekendgemaakt. Nog eens vijfhonderd zullen later op zaterdag met bussen worden teruggebracht.

De Mexicaanse politie hield eerder op de dag honderden migranten tegen aan de grens met Guatemala. De migranten maken deel uit van een groep van in totaal zo’n vierduizend mensen die in een stoet door Honduras en Guatemala is getrokken en de Verenigde Staten als eindbestemming heeft. 

President Donald Trump heeft gedreigd de grens tussen Mexico en de VS te sluiten als de ,,mars der migranten’' dat punt bereikt.

Voor de handelsbetrekkingen zou sluiting van die grens zeer nadelig zijn. De Mexicaanse autoriteiten hebben daarom besloten de karavaan niet door Mexico te laten trekken. Individuele migranten mogen wel een procedure opstarten om Mexico in te mogen, of er asiel aan te vragen, zei de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray eerder.

Honderden migranten deden een poging om bij de plaats Tecun Uman Mexico binnen te komen, maar stuitten op de Mexicaanse politie. Die meldde later dat zes agenten gewond zijn geraakt.

Bivakkeren op de grens

Na de botsing met de politie bleef de groep bivakkeren op de grensbrug tussen beide landen. Ze brachten er de nacht door. Sommigen zeiden van plan te zijn huiswaarts te keren. De presidenten van Honduras en Guatemala hebben gezegd dat hun landen daarbij willen assisteren. Lang niet iedereen op de brug leek van plan om het op te geven. ,,Ik ga vechten, het nog een keer proberen’', zei een Hondurese vrouw die met vier tienerkinderen haar land verliet vanwege werkloosheid en gewelddadigheden.

Trump zei het optreden van de Mexicaanse politie ,,zeer te waarderen’'. Hij herhaalde nog eens dat hij het leger naar de grens met Mexico zal sturen als de grote groep migranten daar alsnog weet te komen.

De presidenten van Mexico, Guatemala en Honduras hadden zaterdag telefonisch overlegd gehad over de situatie en besloten maatregelen te nemen om mensen die dat willen terug naar huis te brengen. Ruim zeshonderd migranten hebben volgens het Mexicaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in Mexico asiel aangevraagd. Zij moeten de beslissing hierover in migrantencentra afwachten.

Volledig scherm
Een grote stoet migranten werd bij een van de bruggen over de Suchiate rivier tegengehouden. De brug is een natuurlijke grens tussen Guatemala en Mexico. © EPA
Volledig scherm
Enkele migranten rusten bij een meldpunt op de grens tussen Guatemala en Mexico. © REUTERS
Volledig scherm
Een grote stoet migranten werd bij een van de bruggen over de Suchiate rivier tegengehouden. De brug is een natuurlijke grens tussen Guatemala en Mexico. © EPA
Volledig scherm
Een grote stoet migranten werd bij een van de bruggen over de Suchiate rivier tegengehouden. De brug is een natuurlijke grens tussen Guatemala en Mexico. © EPA
  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.