Volledig scherm
Demonstranten op straat in de Israëlische hoofdstad Tel Aviv tijdens een betoging tegen Benjamin Netanyahu. © REUTERS

Duizenden Israëli’s de straat op tegen immuniteit Netanyahu

In Tel Aviv hebben zaterdagavond duizenden Israëli’s gedemonstreerd tegen de in hun ogen mogelijk nadelige coalitieakkoorden die Benjamin Netanyahu zal sluiten. Ze vrezen onder andere dat hij de macht van justitie wil inperken om immuniteit te verkrijgen in een aantal corruptie-aanklachten tegen hem. Volgens de organisatoren van de mars waren er tienduizenden deelnemers, de politie hield het op ‘minder dan 10.000’.

Netanyahu, die op 9 april de verkiezingen won en daardoor voor de vierde achtereenvolgende keer premier kan worden, heeft nog tot woensdagavond om een nieuwe regeringscoalitie te vormen. Tot nu toe is hij er niet in geslaagd om tegemoet te komen aan de tegengestelde eisen van zijn potentiële regeringspartners, onder meer wat de inzet van ultraorthodoxe joden in het leger betreft.

Hoewel er dus nog geen akkoord op tafel ligt, wordt al wel gespeculeerd over de vraag of de toekomstige coalitiepartners akkoord zullen gaan met maatregelen die de rechterlijke macht verzwakken. Openbaar aanklager Avichaï Mandelblit maakte in februari bekend dat hij Netanyahu wil aanklagen voor corruptie, fraude en misbruik van vertrouwen in drie zaken. Netanyahu heeft de aantijgingen meermaals ontkend, en doet ze af als een ,,heksenjacht’’. Begin oktober vindt een hoorzitting plaats, waarna Netanyahu al dan niet voor de rechter moet verschijnen.

De manifestanten, voor een groot deel bestaand uit aanhangers van de oppositie-alliantie Blauw en Wit, zwaaiden zaterdag met Israëlische vlaggen en scandeerden slogans als ,,één volk, één wet’’ en ,,houd Israël vrij’’. 

Volledig scherm
Yair Lapid, en van de leiders van de oppositie-alliante Blauw en Wit, tijdens zijn toespraak gedurende de protesten tegen Benjamin Netanyahu. © Getty Images

Yair Lapid, een van de leiders van Blauw Wit, vergeleek Netanyahu’s pogingen om zijn macht te consolideren met de autoritaire Turkse president Recep Tayyip Erdogan. ,,We zullen je niet Erdogan laten zijn. We zullen hier geen Turkse dictator krijgen. We zullen het niet toelaten’’, zei hij in een toespraak gericht tegen Netanyahu.

De demonstranten waarschuwden Netanyahu dat ze niet zullen toelaten dat ,,een democratisch Israël wordt omgevormd tot een privégerecht voor een koninklijke familie of sultanaat’’. ,,We zijn hier samengekomen om te vechten voor ons land. Netanyahu gaat het Hooggerechtshof vermorzelen om te voorkomen dat justitie haar werk doet’’, aldus de betogers.

Als Netanyahu erin slaagt om een regering te vormen, zal hij als eerste politicus starten aan een vijfde ambtstermijn als Israëlische premier. Lukt het hem niet om voor woensdag een coalitie op de been te krijgen, dan vertrouwt de president die opdracht mogelijk aan iemand anders toe. 

Volledig scherm
‘Laat democratie winnen’, staat er op het bord dat een van de demonstranten omhoog hield. © EPA