Volledig scherm
Rohingya-vluchtelingen in een opvangkamp. © AFP

Duizenden Rohingya ontvluchten escalerend geweld Myanmar

Ongeveer 18.000 Rohingya zijn afgelopen week vanuit Myanmar naar Bangladesh gevlucht voor het geweld dat vorige week in het land is uitgebroken. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). 

Volledig scherm
Een lid van de Rohingya valt flauw tijdens een protest tegen het geweld in Myanmar. © EPA

Leden van de Rohingya, een etnische moslimgroep, proberen te ontsnappen aan het ergste geweld in het noordwesten van Myanmar in de laatste vijf jaar. Dat begon afgelopen week met een aanval van een groep militante Rohingya in de deelstaat Rakhine op enkele politieposten en een legerbasis. Daarbij kwamen ten minste 59 opstandelingen en twaalf leden van veiligheidstroepen om het leven.

Uit angst voor repercussies sloegen toen al tegen de 90.000 Rohingya op de vlucht. Zij spraken tegenover verschillende media over executies en groepsverkrachtingen uitgevoerd door de Myanmarese troepen. ,,De situatie is erg angstaanjagend. Huizen staan in brand, iedereen is op de vlucht geslagen. Ouders en kinderen zijn van elkaar gescheiden. Sommigen zijn spoorloos verdwenen, anderen zijn dood'', vertelde Rohingya Abdullah aan persbureau Reuters.

Myanmar ontkende afgelopen week echter de groepsverkrachtingen en massamoorden gericht tegen het Rohingya-volk toen de VN ernaar vroeg. De Myanmarese overheid claimde dat het de militanten waren die huizen in brand staken.

Vastzitten

De IOM zei dat het moeilijk te schatten is hoeveel mensen zijn gestrand in een stuk niemandsland op de grens tussen beide landen, maar voegde eraan toe dat zeker 'honderden' vluchtelingen daar vastzitten. Groot-Brittannië heeft gevraagd om een spoedzitting van de Veiligheidsraad over het escalerende geweld. De zitting zou voor morgen ingepland moeten worden. 

De manier waarop de groep behandeld wordt is al jaren onderwerp van discussie. Myanmar ontzegt de religieuze minderheid alle burgerrechten en bestempelt ze als illegale immigranten uit Bangladesh. De Rohingya menen echter dat zij behoren tot de originele bewoners van het land.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AFP
  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.