Archiefbeeld
Volledig scherm
Archiefbeeld © epa

Duizenden vluchtelingen gered voor Libische kust

Bij een grootschalige reddingsoperatie voor de kust van Libië zijn afgelopen week 5300 vluchtelingen in veiligheid gebracht. Dat maakte de Europese grensbewaking Frontex dinsdag bekend. Vlak nadat de vluchtelingen in houten en rubberen bootjes de Libische kust hadden verlaten, zonden zij noodoproepen naar de Italiaanse autoriteiten.

Van de 5300 vluchtelingen zijn er bijna 3400 door de Frontex-missie Triton gered, waarin schepen en vliegtuigen met elkaar samenwerken.

Bij de reddingsoperatie waren onder meer Noorse en Ierse schepen betrokken. Volgens de grensbewaker was het een van de drukste weekenden tot nog toe. ,,We hebben nog nooit zoveel mensen aan boord gehad", aldus Lise Dunham van het Noorse schip Siem Pilot. De geredde vluchtelingen zijn voornamelijk afkomstig uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara.

In de eerste zeven maanden van dit jaar werden tussen Libië en Italië al zo'n 95.000 vluchtelingen van zee gered.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.