Volledig scherm
© AP

Duterte biedt Joodse gemeenschap excuses aan

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft vandaag zijn excuses aangeboden aan de Joods gemeenschap vanwege zijn vergelijking tussen Hitler en zijn eigen oorlog tegen drugs.

Quote

Ik wil graag duidelijk zijn, hier en nu, dat er nooit de intentie van mijn kant was om afbreuk te doen aan de herinne­ring van de zes miljoen vermoorde Joden

Rodrigo Duterte

Hij verwees vrijdag in een toespraak naar de miljoenen Joden die Hitler vermoord had en liet vervolgens optekenen dat er drie miljoen druggebruikers zijn in de Filipijnen die hij graag ,,zou afslachten''. ,,Ik wil graag duidelijk zijn, hier en nu, dat er nooit de intentie van mijn kant was om afbreuk te doen aan de herinnering van de zes miljoen vermoorde Joden'', zei Duterte op televisie.

Excuses
Vervolgens bood hij zijn ,,oprechte en diepe'' excuses aan. Duterte werd in mei gekozen tot president, nadat hij beloofd had de Filipijnen van het drugsprobleem te verlossen. Hij begon op 30 juni als president en er zijn sindsdien 3100 vermeende drugscriminelen vermoord.

Ondanks kritiek dat hij met zijn praktijken de mensenrechten zou schenden, is Duterte voornemens daar mee door te gaan tot het einde van zijn ambtstermijn.

  1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
    PREMIUM

    ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

    Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.