Volledig scherm
Dylan S. uit Ankeveen (in rode cirkel) werd na het maken van deze foto in Maleisië opgepakt © Privéfoto

Dylan (23) in Maleisische cel na naaktfoto's op berg

De 23-jarige Dylan S. uit Ankeveen, die in Maleisië is opgepakt omdat hij met vrienden naakt op de berg Kinabalu zou hebben geposeerd, is hevig geschrokken, maar maakt het naar omstandigheden goed. ,,Hij is voorlopig voor vier dagen vastgezet,'' zegt zijn Maleisische advocaat Ronny Cham.

Volledig scherm
Dylan S. © Facebook

De 23-jarige man Dylan komt uit Ankeveen. Hij meldde zich bij de politie in de plaats Kota Kinabalu, nadat een Britse toeriste door Maleisische agenten was opgepakt. ,,In het politiebureau is hij gearresteerd. Het was beter dat hij zichzelf meldde want wat zij gedaan hebben is duidelijk. Het is hier overal in het nieuws,'' zegt advocaat Ronny Cham die Dylan bijstaat. ,,En foto's staan overal op social media.''

'Loop naar de hel'
Ook twee Canadezen hebben zich bij de politie gemeld. Een paar dagen nadat tien toeristen op de Kinabalu uit de kleren waren gegaan, was er een aardbeving op de berg. Daarbij kwamen 18 mensen om.

Volgens de autoriteiten hebben de toeristen met hun naaktactie de goden ontstemd en daardoor de aardbeving uitgelokt. Hun gids zou hen hebben gewaarschuwd, maar ze zouden gezegd hebben: 'Loop naar de hel'.

Volledig scherm
Nog een van de naaktfoto's. © Facebook

Obsceen gedrag
Volgens de advocaat zijn ze opgepakt vanwege 'obsceen gedrag in de openbare ruimte' en riskeren ze daarmee drie maanden cel of een enorme boete. Cham weet niet waaróm de groep de naaktfoto maakte. Dylan zit gescheiden van de andere drie opgepakte leden van de groep. Volgens de advocaat wordt zaterdag of maandag besloten wat er verder met de 'naaktmodellen' op de berg gaat gebeuren.

Advocaat Cham weet dat er nog gezocht wordt naar de andere toeristen die naakt op de berg stonden. ,,Maar ik weet niet of die wel al het land hadden verlaten.''

Wat precies de rol van Dylan is geweest, wordt uitgezocht. ,,Ze zijn nu aangehouden en zitten in een politiecel voor onderzoek. Ze zijn nog niet officieel aangeklaagd,'' zegt Cham.

Dit artikel is ook verstuurd via WhatsApp. Wil je op WhatsApp ook nieuws ontvangen van AD? Stuur AD AAN naar 06 11568540. (Afmelden kan door AD UIT te sturen).

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’