Volledig scherm
Een Ebola-behandelcentrum in Beni. © REUTERS

Ebola bereikt Congolese stad Goma, autoriteiten roepen op tot kalmte

In Goma, een stad in Congo met een miljoen inwoners, is zondag een eerste geval van ebola vastgesteld. Goma is de grootste stad die getroffen is sinds het begin van de epidemie op 1 augustus vorig jaar. Het ministerie van Volksgezondheid riep de bevolking op tot kalmte.

Het slachtoffer is een man die zondag per bus vanuit de stad Butembo reisde, een van de belangrijkste brandhaarden van de ziekte in de provincie Noord-Kivu. In de bus zaten naast de chauffeur nog achttien andere passagiers. De man was vrijdag aan zijn reis begonnen, nadat de ‘eerste symptomen zich op 9 juli openbaarden’, aldus het ministerie in een mededeling. De resultaten van laboratoriumtesten bevestigen dat het gaat om Ebola.

Het slachtoffer is een pastoor, die voor een korte tijd in Butembo verbleef. De stad ligt op zo’n 200 à 300 kilometer ten noorden van Goma. Hij zou in een kerk hebben gepredikt, waar hij de handen van aanwezigen - ook zieken - heeft aanraakt. ,,Vanwege de snelheid waarmee de patiënt is geïdentificeerd en de identificatie van alle overige buspassagiers uit Butembo, blijft het verspreidingsrisico in de rest van de stad Goma beperkt’’, aldus het ministerie.

Zwaarste uitbraak in Congo

Het is al de tiende keer sinds 1976 dat een ebola-epidemie uitbreekt in het Afrikaanse land, maar deze epidemie is de zwaarste ooit in Congo. Wereldwijd is het de op een na ernstigste uitbraak, na die in de West-Afrikaanse landen Liberia, Guinée en Sierra Leone in 2014-2015. Daar vielen toen meer dan 11.000 doden.

Artsen zonder Grenzen liet eerder al weten te vrezen dat de dodelijke ziekte zou overslaan naar de grote stad Goma. ‘Het zou een dramatisch scenario zijn’, zegt Ronald Kremer, gezondheidsadviseur van de organisatie en al vijf jaar werkzaam in het land in mei. 

Het ministerie van Volksgezondheid schat het risico van verspreiding in de stad echter “laag” in, omdat de patiënt snel was geïdentificeerd en geïsoleerd, zo werd gezegd. Ook is de patiënt nu naar een behandelcentrum in Butembo gebracht, zei woordvoerster Jessica Ilunga.

Honderden miljoenen

Tot nu toe zijn in totaal 2489 mensen met ebola besmet, 1665 mensen zijn al aan het virus gestorven. Na de verwoestende epidemie in West-Afrika in 2014/2015, met meer dan 11.000 doden, is dit de ergste ebola-uitbraak tot nu toe.

Vanwege het geweld in de provincies Noord-Kivu en Ituri is het moeilijk om het virus onder controle te brengen. Gewapende groepen vallen medisch personeel aan of verspreiden geruchten over hen. Bovendien is de bevolking sceptisch over de helpers en de medische zorg.

Volgens VN-chef voor humanitaire zaken Mark Lowcock kan de ebola-uitbraak veel langer gaan duren en veel meer geld en levens kosten, tenzij de VN-lidstaten nu honderden miljoenen dollars ter beschikking stellen. Sprekend voor een bijeenkomst in Genève om geld in te zamelen voor de strijd tegen de ebola-uitbraak in Congo, riep Lowcock de VN-lidstaten ook op om het geweld in het gebied te helpen beëindigen.

  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”