Volledig scherm
Wikileaks-oprichter Julian Assange op het balkon van de ambassade van Ecuador in Londen. © AFP

Ecuador biedt Assange asiel

De regering van Ecuador heeft vandaag het Verenigd Koninkrijk gevraagd om WikiLeaks-oprichter Julian Assange (45) een vrijgeleide te geven om de Ecuadoriaanse ambassade in Londen te verlaten. Assange zou vervolgens asiel kunnen krijgen in het Zuid-Amerikaanse land. Assange zelf liet via zijn advocaat weten politiek asiel te willen aanvragen in Frankrijk.

Assange nam in juni 2012 zijn toevlucht in de ambassade in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Daar werd hij beschuldigd van verkrachting, maar het land liet vandaag weten het internationale arrestatiebevel tegen de Australiër in te trekken en het onderzoek naar de beschuldigingen te stoppen. De Britse politie stelde dat Assange wordt gearresteerd zodra hij de ambassade verlaat, omdat hij vijf jaar geleden op borgtocht werd vrijgelaten maar er toch vandoor ging.

Het Zweedse Openbaar Ministerie ziet geen mogelijkheid Assange naar Zweden te halen, zei de aanklager vandaag. Het OM kan nu de vraag of hij schuldig of onschuldig is, niet beantwoorden. De aanklacht is formeel niet van de baan. 

De openbaar aanklager beklemtoonde dat de zaak weer wordt opgepakt zodra Assange zich in Zweden vertoont. Het misdrijf waar Assange van wordt verdacht, verjaart in augustus 2020. Assange heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken. Hij stelt dat ze een truc zijn om hem aan de VS uit te leveren.

Vorige maand liet het Amerikaanse ministerie van Justitie weten dat het bezig is aanklachten op te stellen voor een arrestatiebevel voor Assange. WikiLeaks publiceerde op grote schaal geheime documenten van de Amerikaanse overheid.