Volledig scherm
© Snowplaza

Een apfelstrudel in Tirol? Dat is dan 8 euro 50 alsjeblieft

InfographicVeel wintersporters strijken neer op het terras voor een warme apfelstrudel of knapperige schnitzel. Wie de skilatten in Oostenrijk bestijgt, doet er verstandig aan de Apfelstrudel-index 2016 van Snowplaza te bekijken. De prijzen voor de Oostenrijkse lekkernijen schijnen nogal ver uit elkaar te liggen. Zo betaal je in Mayrhofen in Tirol 8,50 euro voor een apfelstrudel en in Flachau in Salzburg 'slechts' 4,20 euro.

De wintersportwebsite Snowplaza.nl onderzocht de prijzen bij de hoogstgelegen restaurants in de populairste 20 Oostenrijkse skigebieden van een schnitzel, germknödel en een apfelstrudel. Dit doen zij naar eigen zeggen om inzicht te krijgen in het prijsniveau van een wintersportvakantie in Oostenrijk. ,,De prijs van eten is vaak een goede indicator'', aldus Snowplaza.

De prijzen van de populaire apfelstrüdel met vanillesaus lopen sterk uiteen: van 4,20 euro tot wel 8,50 euro. Gemiddeld betaal je dit jaar 5,49 euro voor de Oostenrijkse lekkernij. Niet geheel verrassend spant Tirol de kroon. In Mayrhofen kost een apfelstrudel met vanillesaus 8,50 euro. Snowplaza merkt op dat de prijs van de zoete traktatie dit jaar met 5 procent is gestegen.

Maar niet overal in Oostenrijk betaal je de hoofdprijs. In het skigebied van Flachau in Salzburg betaal je voor de lokale delicatesse met saus zo'n 4,20 euro. ,,Dat scheelt toch behoorlijk!'', aldus Thijs Termeer van de wintersportwebsite. ,,Als je op de kleintjes let kan het flink schelen als je er geen saus bij neemt. In de restaurants van de meeste skigebieden komt er al snel een euro bij voor een beetje vanillesaus.''

Bekijk in de grafieken hieronder de prijzen van Oostenrijke apfelstrüdels. Onder de grafieken vind je de prijzen van schnitzels.

Schnitzelprijzen

Niet alleen de prijzen van apfelstrüdels rijzen de pan uit. Schnitzels zijn dit jaar zelfs gemiddeld 10 procent duurder geworden. Termeer: ,,Nu zit er in schnitzels wel een behoorlijk kwaliteitsverschil; bij het ene restaurant krijg je een kalfsschnitzel, terwijl je ergens anders een goedkopere varkensschnitzel geserveerd krijgt''. Echter, de gemiddelde prijs voor een schnitzel op de piste is deze winter 14,48 euro. Vorig winterseizoen was dit nog 13,18 euro.

In Ischgl in Tirol moet je het diepst in de buidel tasten voor een schnitzel. In het hoogstgelegen restaurant betaal je 22,90 euro, terwijl je in Flachau voor 11 euro een schnitzel kunt eten.  ,,We kunnen in elk geval concluderen dat de bijkomende kosten voor de wintersport sterk verschillen per skigebied en nog steeds stijgen'', sluit Termeer af.