Volledig scherm
Cruiseschip Queen Elizabeth arriveert bij de Kop van Zuid in Rotterdam. (Foto ROBIN UTRECHT)

Eén cruiseschip per dag net zo vervuilend als een miljoen auto's

Een cruiseschip stoot per dag evenveel viezigheid uit als een miljoen auto's. Dat blijkt uit Brits onderzoek.

Het televisiekanaal Channel 4 liet uitzoeken hoe vies de lucht is aan boord van een vaartuig van de Britse rederij P&O. Gelet werd vooral op de hoeveelheid fijnstof, piepkleine roetdeeltjes, die vrijkomen bij de verbranding van de scheepsbrandstof.

De vervuiling werd gemeten met de P-Trak fijnstofteller, een klein meetkastje. Direct naast de schoorsteen werden tot wel 226.000 deeltjes per kubieke centimeter gevonden. Uit de wind waren het er 84.000.

Risico

Met zulke waarden loopt de gezondheid van de passagiers gevaar, aldus onderzoekersleider Matthew Loxham. ,,Zelfs bij korte blootstelling bestaat al een fors risico op longaandoeningen'', zegt hij in de krant The Independent.

De gevonden hoeveelheden fijnstof zijn vele malen hoger dan bij metingen met hetzelfde apparaat op Piccadilly Circus, een druk plein in het centrum van Londen. Daar vonden de onderzoekers 38.400 deeltjes per kubieke centimeter.

Stookolie

Cruiseschepen varen op zware stookolie, die overblijft bij de productie van benzine en diesel en die erg goedkoop is. Bij de verbranding komt kooldioxide vrij, maar ook zwavel, stikstof en fijnstof. ,,De uitstoot van één schip staat gelijk aan die van een miljoen auto's per dag'', aldus de Duitse milieudienst NABU, die al jarenlang aandacht vraagt voor de vervuiling van de snel groeiende cruisemarkt.

De rederij P&O zegt in een reactie op het fijnstofonderzoek dat ze veel doet om het brandstofverbruik van de schepen te verminderen. ,,Sinds 2005 is het verbruik met 28 procent gedaald'', aldus het bedrijf in de Britse pers. ,,Ook hebben we filters aangebracht waarmee we de hoeveelheid roetdeeltjes met 80 procent hebben teruggebracht.''

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.