Eén dode en drie gewonden bij schietpartij in synagoge San Diego

Update/videoBij een schietpartij in een synagoge in Poway, ten noorden van San Diego, zijn één dode en drie gewonden gevallen. Een vrouw bezweek in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Een 19-jarige verdachte zit vast. De student verpleegkunde lijkt uit haat te hebben gehandeld. Hij zou getriggerd zijn door de dodelijke aanslag op de moskee in Nieuw-Zeeland, eind maart.

De slachtoffers, die een viering van het joodse paasfeest bijwoonden, werden volgens Amerikaanse media naar het Palomar Medical Center gebracht. ,,We hadden vier slachtoffers met schotwonden en een van hen is helaas overleden,” verklaarde burgemeester Steve Vaus van Poway tegenover MSNBC Television. Hij voegde eraan toe dat de rabbijn gewond was geraakt aan zijn hand en dat de andere gewonden niet in levensgevaar verkeren. 

De verdachte is John Earnest uit San Diego. Volgens burgemeester Steve Vaus had hij het bewust gemunt op de synagoge. ,,Ik heb gehoord dat het zeker iemand met haat in zijn hart was, haat tegen onze joodse gemeenschap.’' Dat zou onder meer blijken uit wat de dader zou hebben geroepen toen hij de synagoge binnenkwam en uit berichten die hij op sociale media heeft gezet. 

Tekst loopt verder onder de tweet.

Manifest

De verdachte lijkt zijn daden te hebben onthuld in een manifest geplaatst op internetforum 8chan. Dat wordt soms anoniem gebruikt door leden van de extreemrechtse, blanke nationalistische beweging, melden Amerikaanse media.

Het manifest staat volgens hen vol met haatdragende taal en antisemitische scheldwoorden. De auteur schildert zichzelf af als een martelaar voor blanke mensen en schrijft hij dat hij ‘iedereen haat die de vernietiging van mijn ras nastreeft.’ 

Moskeebrand 

De schrijver beweert ook verantwoordelijk te zijn voor de brandstichting bij een zijdeur van een moskee in Escondido, eind maart vlak voor het ochtendgebed. Het vuur kon snel geblust worden en er vielen geen gewonden. 

De brandstichter liet een brief achter waarin hij refereerde aan de aanslag op de moskee in Christchurch in Nieuw-Zeeland, twee weken eerder. Volgens de politie werd op een muur bij de parkeerplaats ook graffiti aangetroffen met een verwijzing naar het drama met 49 doden.

Moskeeschutter

 In zijn manifest zegt de dader van de schietpartij in de synagoge in Poway dat hij moskeeschutter Brenton Tarrant wilde ondersteunen. Tarrant was volgens hem de katalysator voor zijn daden.

‘Ik ben het levende bewijs van het feit dat letterlijk iedereen dit kan doen’ schrijft hij. ‘Als je me zes maanden geleden had verteld dat ik dit zou doen, dan zou ik verrast zijn geweest.’

De authenticiteit van het manifest wordt momenteel nog geverifieerd.

Tekst loopt verder onder de foto.

Volledig scherm
Twee ongedeerd gebleven bezoeksters van de synagoge omhelzen elkaar na de schietpartij. De rabbijn, die gewond raakte aan zijn hand, praat met een politiefunctionaris. © AP
Volledig scherm
Mensen leggen na de schietpartij bloemen neer bij de de Chabad synagoge in Poway. © AFP

Meer slachtoffers voorkomen

Earnest opende tegen de middag het vuur met een semiautomatisch geweer. In het gebedshuis waren op dat moment zo’n honderd mensen aanwezig. De dader sloeg met een auto op de vlucht toen een beambte van de grenspolitie, die op dat moment geen dienst had, op de dader schoot. Hij heeft daarmee vermoedelijk voorkomen dat er meer slachtoffers zijn gevallen. Niet veel later kon de verdachte zonder problemen worden ingerekend. Het wapen lag op de voorstoel.

In het manifest laat Earnest zich sterk antisemitisch uit. Ook verwijst hij naar extreemrechtse daders als Brenton Tarrant, die in Christchurch in Nieuw-Zeeland in twee moskeeën een bloedbad aanrichtte. Earnest schrijft in zijn ‘open brief’, zoals hij het zelf noemt, dat hij eerder heeft geprobeerd om een moskee in de nabijgelegen plaats Escondido in brand te steken. 

Volgens nieuwszender KGTV zou een getuige zes of zeven schoten gehoord hebben, gevolgd door gegil. Daarna zouden nog meer schoten weerklonken hebben. Volgens de getuige zou de rabbi geprobeerd hebben om de schutter en zijn gemeenschap te kalmeren, ook nadat hij getroffen was. 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter zijn medeleven betuigd met de slachtoffers en nabestaanden. Ook bedankte hij de agent die de dader verjoeg en mogelijk erger heeft kunnen voorkomen. ,,Hij mocht dan vrij zijn, maar zijn talenten voor wetshandhaving waren dat niet!’’ 

Tekst loopt verder onder de tweet.

Pittsburgh

Vorig jaar oktober opende een rechts-radicaal het vuur in een synagoge in Pittsburgh. Elf bezoekers kwamen om het leven. Dader Robert Bowers (46) riep antisemitische leuzen als: ,,Alle Joden moeten dood.’’ Hij kroop volgens Amerikaanse media op zijn knieën naar buiten, raakte gewond en gaf zich over. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak toen van de ernstigste antisemitische misdrijf in de geschiedenis van de VS.

Bowers wordt vervolgd voor 44 strafbare feiten waaronder haatmisdaden en vuurwapendelicten. ,,De daden van Robert Bowers vertegenwoordigen het ergste van de mensheid’’, zei openbaar aanklager Scott Brady.

Onschuldig

De veertiger pleitte eind vorig jaar voor de rechter onschuldig. Bowers, die via sociale media antisemitische teksten verspreidde, drong volgens de autoriteiten het joodse gebedshuis binnen en probeerde zoveel mogelijk aanwezigen dood te schieten.

Bowers was volgens zijn buren volkomen onopvallend. ,,Het meest beangstigende is hoe normaal hij leek’', aldus een buurman.