Nikola Tesla vond de wisselstroom uit, genoeg reden voor Kroatië om zijn beeltenis op een euromunt te zetten.
Volledig scherm
Nikola Tesla vond de wisselstroom uit, genoeg reden voor Kroatië om zijn beeltenis op een euromunt te zetten. © Creative Commons

Een euromunt met Tesla achterop? Serven boos op Kroatische ‘toe-eigening’

Was Nikola Tesla een Serviër of een Kroaat? Die discussie is opnieuw opgelaaid, nu Kroatië van plan is de beeltenis van de in 1856 geboren uitvinder en ontdekker van de wisselstroom op zijn toekomstige euromunten te zetten. In 2023 hoopt het land de kuna in te ruilen voor de euro. In een competitie over de vraag wie of wat er achterop moet, won Tesla glansrijk.

10 reacties

 • ANN LIMBOS

  1 jaar geleden
  Hij is in elk geval in Europa geboren. Dus Europeanen wees fier !
 • C. Berghuis

  1 jaar geleden
  Dan maakt ieder land toch zijn eigen geld met Tesla erop? Wordt die man dubbel geëerd. Win-win!
 • K. Epke

  1 jaar geleden
  Werkelijk, straks weer gedonder daar om de afbeelding op een munt? Hou ze lekker buiten de Uni. Uit die regio komt al ellende genoeg. Weet het, kort door de bocht, maar ik kan mij hier zo kwaad over maken. We hebben met z'n allen wel andere dingen aan ons hoofd.
 • Henk van Zoggel Zoggel

  1 jaar geleden
  En volgens mij zijn beide ouders in Kroatië geboren en overleden. Pa in Raduč geboren en moeders in Gračac dus wat ben je dan? In ieder geval geen Nederlander !
 • Henk van Zoggel Zoggel

  1 jaar geleden
  Kunnen die lui nu niks anders als bonje maken? Wees eens trots op het feit dat het een groot uitvinder was. En volgens mij is hij in Oostenrijk geboren. Nu Kroatië. Dus ja ... Volgens de papieren heb je dan de Kroatische Nationaliteit. Ongeacht de afkomst van je ouders. Maar goed, je moet jezelf toch ergens druk overmaken.