Volledig scherm
© REUTERS

'Een feestdag voor Erdogan'

UpdateOok onze oosterburen worstelen met de omstreden campagne voor het Turkse referendum. De Duitse media kijken daarom met spanning naar wat er deze dagen in Nederland gebeurt. De commentaren zijn niet mals. ,,Wat een theater!”

Zo constateert het weekblad Der Spiegel dat het schouwspel van zaterdag drie winnaars kent: de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, premier Mark Rutte en Geert Wilders, ‘de rechtsbuiten uit Venlo’. ,,Ze staan allemaal aan de vooravond van belangrijke verkiezingen, die hun politieke carrière kunnen maken of breken. En alle drie hebben ze na de gebeurtenissen van gisternacht in Rotterdam hun aanhangers achter zich verzameld.”

De commentator beschrijft vol ongeloof hoe de Nederlandse politie een Turkse minister de weg verspert, hoe tijdens een verboden demonstratie ‘Türkiye! Türkiye!’ gescandeerd wordt, hoe Erdogan en Rutte elkaar uitschelden voor nazi’s en gekken, en hoe Wilders via Twitter oproept om alle demonstranten het land uit te gooien. Der Spiegel: ,,Wat een theater!”

De invloedrijke weekkrant Die Zeit constateert dat Nederland in de val van Erdogan is getrapt. ,,Nederland laat zich meeslepen in het Turkse escalatiespel.” En: ,,Uitgerekend de liberalen vertrouwen de vrijheid niet.” Commentator Lenz Jacobsen snapt niet waarom een democratisch land als het onze een bijeenkomst met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft afgeblazen: ,,Dat is moedig noch consequent.” Sterker: de Nederlandse regering heeft Erdogan en zijn medestrijders een enorme dienst bewezen. Waar de provocaties in Duitsland afgleden op de gelatenheid van bondskanselier Angela Merkel, heeft Nederland de boel laten escaleren, schrijft de krant. ,,Het zijn tenslotte verkiezingen. Woensdag wordt er een nieuw parlement gekozen, en de eenmanspartij Wilders, een vijand van de islam, schreeuwt harder dan iedereen om een inreisverbod voor Turkse ministers. (…) De zaterdag was een feestdag voor Erdogan.”

De Frankfurter Allgemeine toont daarentegen begrip voor het Nederlandse optreden. ,,Turkije heeft niet het recht om in andere landen campagne te voeren – ook niet in een consulaat in Nederland. Hoe beledigender president Erdogan wordt, hoe duidelijker er grenzen moeten worden gesteld.” Het consulaat is weliswaar beschermd gebied, schrijft de krant, maar geen Turks grondgebied dat door Ankara naar believen gebruikt kan worden. En hoewel Erdogan niet mag verwachten dat hij in het buitenland campagne mag voeren voor een autoritair systeem en rechtstreeks burgers van andere landen mag aanspreken, ‘moet de hand wel uitgestoken blijven’. Want: ,,Je moet er heel goed over nadenken of je een minister van Buitenlandse Zaken van een Navo-partner wel de toegang wil weigeren.”

In België, dat tot nu toe verschoond is gebleven van Turks campagnegeweld, klinkt steun voor premier Rutte.  ,,Bravo aan Nederland, dat zich niet laat doen door de dictatuur van Erdogan.” De grootste regeringspartij, de Vlaams-nationalistische N-VA, riep gisteren Belgische zaaleigenaren meteen op ‘geen ruimte te bieden aan propaganda van Erdogan’. Ze komt binnenkort met een ‘fijnmazig’ wetsvoorstel om ongewenste politieke manifestaties makkelijker te kunnen stoppen. 

Het extreemrechtse Vlaams Belang, zelf kort geleden op bezoek bij de Syrische dictator Assad, doet er nog een schepje bovenop: ,,Eindelijk een democratisch land dat niet toegeeft aan de chantage en intimidatie van de Turkse despoot Erdogan.” De Vlaamse oud-minister van Justitie Annemie Turtelboom steunt haar partijgenoot Rutte, zonder voor radicale methodes te kiezen: ,,We moeten niet dezelfde methoden gebruiken als Erdogan: als gastland van NAVO en EU zijn ministers hier welkom voor debat. Maar openbare orde en veiligheid zijn bepalend.”

De Britse Times plaatst niet premier Rutte maar PVV-leider Wilders op de voorgrond. Zijn opmerking dat hij 400.000 Turkse Nederlanders hun dubbele nationaliteit wil ontzeggen, staat bovenaan het bericht. De Britse krant haalt en passant The Happy Hooker Xaviera Hollander van stal om haar mening over Wilders te geven.

In de Verenigde Staten valt The New York Times vooral over de beledigingen van Erdogan. The Washington Posthoudt in een algemeen artikel de Turkse regering tegen het licht. Alles draait om Erdogan die ongebreideld naar macht hongert. 

Denemarken

De Deense premier Lars Lokke Rasmussen liet weten een gepland bezoek van de Turkse premier Binali Yildirim aan zijn land uit te stellen. Dat bezoek zou deze maand plaatsvinden, maar de diplomatieke rel tussen Ankara en Den Haag dreigt roet in het eten te gooien.

,,De bijeenkomst kan niet los worden gezien van de Turkse aanvallen op Nederland'', zei Rasmussen zondag in een schriftelijke verklaring. ,,Daarom heb ik voorgesteld aan mijn Turkse collega om het bezoek uit te stellen.'' Yildirim zou volgens Deense media op 19 en 20 maart deelnemen aan bijeenkomsten met Turkse burgers. De Deense regering vreest dat een bezoek van de premier kan worden opgevat als teken dat Kopenhagen de ontwikkelingen te mild opvat.

  1. Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    De kleren aan flarden gescheurd, helemaal onder het stof, zwaargewond en duidelijk in shock. Eén foto maakte van Nidhi Chaphekar het symbool voor de terreur van 22 maart 2016. De Indiase stewardess moest na de aanslag op de luchthaven van Zaventem 23 operaties ondergaan en lang revalideren. Nu dreigt ze haar baan bij Jet Airways te verliezen door het dreigende faillissement van de Indische luchtvaartmaatschappij. Toch blijft ze optimistisch.