‘Een Ghosn doen’: Japanners in de ban van spectaculaire ontsnapping oud-Nissan-baas

De manier waarop ex-automagnaat Carlos Ghosn in Japan wist te ontkomen aan het toeziend oog van justitie is materiaal voor een James Bond-film. Vooral de mare over hoe hij in een geprepareerde instrumentkoffer het Aziatische land ontvluchtte, spreekt velen tot de verbeelding. Zelf doet de gevallen Nissan-baas er het zwijgen toe, maar op Twitter is het doen van ‘een Ghosn’ inmiddels hot.

Ghosn, die in Japan wordt verdacht van miljoenenfraude en belastingontduiking, slaagde er in december in om te vluchten naar Libanon. Hij zou per hypertrein vanuit Tokio naar het internationale vliegveld van Kansai zijn gereden en daar, voor zijn vliegtocht via Istanboel en naar Beiroet, een hotel hebben geboekt.

De manier waarop Ghosn ongezien zijn huis – waar camera's toezicht op hem hielden – wist te verlaten, stelt de Japanse justitie voor het grootste raadsel. Een hardnekkig verhaal, waarvan een Libanese tv-zender gewag maakte, is dat over een speciale ‘flight case’ - hoe toepasselijk - voorzien van extra wieltjes en luchtgaatjes.

Na een kamerconcert zou de onder huisarrest staande Ghosn in de koffer zijn gekropen en zo, onder de spiedende blik van de camera’s, de woning uit zijn gekruid. ‘Dat kunnen wij ook’, roepen Twitteraars die de lol van die filmontsnapping wel inzien. Met foto's als komisch bewijs voor Ghosns geslaagde verdwijntruc.

‘In de kist kruipen’

Volledig scherm
Ghosn praat met geen woord over zijn vermeende ontsnapping in de koffer © REUTERS

Ook Japanse tv-zenders tonen onderwerpen waarbij presentators in de huid, of in dit geval koffer, van de ontsnapte Ghosn kruipen. Ook worden stickers getoond die op scherp staande douaniers moeten overtuigen dat in fors bemeten bagage vooral geen Ghosn huist.

Muziekinstrumentenmaker Yamaha waarschuwt via Twitter om het vermeende voorbeeld van Ghosn vooral niet te volgen. Een noodlottig einde ligt, voor wie spreekwoordelijk ‘in de kist kruipen’, op de loer. ‘Gebruik de koffers waarvoor ze bedoeld zijn’, klinkt het. ‘Voorkom een tragisch ongeval.’

Volledig scherm
In het toestel dat Ghosn van Japan naar Istanboel nam, werden deze zware koffers aangetroffen © EPA
 1. Zorgwekkende beelden uit 'spookstad' Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  VIDEO

  Zorgwekken­de beelden uit 'spook­stad' Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend te noemen. Het coronavirus heeft nu al 26 doden geëist, meer dan 900 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.