In Nederland produceren we veel plasticafval. Een Brits dorp wil een einde maken aan het massale gebruik van plastic, en doet het in de ban
Volledig scherm
PREMIUM
In Nederland produceren we veel plasticafval. Een Brits dorp wil een einde maken aan het massale gebruik van plastic, en doet het in de ban © Eveline Van Elk

Een heel dorp zonder plastic? Het kan!

De Britse kustplaats Penzance doet plastic in de ban. Na te hebben afgerekend met rietjes, wegwerpbekers en verpakkingen geldt het nu als eerste plasticvrije stad in Groot-Brittannië.

Linkse, zeurderige types met opgeheven wijsvinger. Sue Hendry geeft ruiterlijk toe lang voorvechters van een schoner milieu als moderne Jehovagetuigen te hebben gezien. ,,Hippies”, grinnikt de eigenaar van Thornes Fruit and Veg, een groenteboer in het hart van Penzance, een kustplaats in het zuidelijkste puntje van Cornwall, hemelsbreed dichter bij Frankrijk dan Londen. ,,Zodra ze hun hoofd om de hoek staken, dacht ik: daar heb je ze weer.”

 1. Noodtoestand in Amerikaanse steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders’
  Video

  Noodtoe­stand in Amerikaan­se steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootou­ders’

  De agent die in Minneapolis George Floyd doodde is gearresteerd, maar felle protesten tegen politiegeweld houden aan in de hele VS. In Atlanta bestormden actievoerders het hoofdkantoor van de tv-zender CNN en in Washington ging het Witte Huis korte tijd dicht vanwege oprukkende betogers. De staat Georgia heeft in Atlanta en steden in de omgeving inmiddels de noodtoestand afgeroepen. ,,Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders”, zegt actievoerster Onni Adams in New York.
 2. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

  TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

  Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”