Volledig scherm
PREMIUM
In Nederland produceren we veel plasticafval. Een Brits dorp wil een einde maken aan het massale gebruik van plastic, en doet het in de ban © Eveline Van Elk

Een heel dorp zonder plastic? Het kan!

De Britse kustplaats Penzance doet plastic in de ban. Na te hebben afgerekend met rietjes, wegwerpbekers en verpakkingen geldt het nu als eerste plasticvrije stad in Groot-Brittannië.

Linkse, zeurderige types met opgeheven wijsvinger. Sue Hendry geeft ruiterlijk toe lang voorvechters van een schoner milieu als moderne Jehovagetuigen te hebben gezien. ,,Hippies”, grinnikt de eigenaar van Thornes Fruit and Veg, een groenteboer in het hart van Penzance, een kustplaats in het zuidelijkste puntje van Cornwall, hemelsbreed dichter bij Frankrijk dan Londen. ,,Zodra ze hun hoofd om de hoek staken, dacht ik: daar heb je ze weer.”

  1. Agenten ontlopen straf na woede om 'racistische' foto: 'Als een dier behandeld’

    Agenten ontlopen straf na woede om 'racisti­sche' foto: 'Als een dier behandeld’

    Twee politieagenten die in Amerika een golf van verontwaardiging veroorzaakten nadat ze een zwarte man met een touw door de straten van Galveston, Texas voerden, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Volgens de plaatselijke autoriteiten hebben de dienders zich niet schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. De familie van de arrestant is woest en stelt dat hij als ‘een dier door de straten werd geparadeerd door twee incompetente klootzakken’.