Volledig scherm
Het dramatische verhaal van Jayme Closs ging de hele wereld rond. © AFP

Eén jaar na moord op ouders en ontvoering van Jayme Closs (13): ‘Voel me elke dag sterker’

Het is vandaag precies een jaar geleden dat de 13-jarige Jayme Closs zag hoe haar ouders werden vermoord en ze uit haar huis in Barron, in de Amerikaanse staat Wisconsin, werd ontvoerd. 88 dagen lang werd ze vastgehouden door haar kidnapper, totdat ze erin slaagde om te ontsnappen aan de horror. De tiener laat nu weten dat het goed met haar gaat.

Volledig scherm
© FBI

„Ik wil iedereen bedanken voor alle bezorgdheid en liefde die mensen mij hebben getoond”, vertelt Jayme Closs aan ABC News. „Ik ben heel blij dat ik weer thuis ben en weer de dingen kan doen die ik zo graag doe. Ik vind het geweldig om met mijn vrienden samen te zijn en ik voel me sterker worden elke dag.”

Haar tante Jen Smith voegt toe: „Jayme werkt heel hard aan haar emotionele welzijn. Ze zet stappen vooruit en pakt moedig weer haar leven op. Haar ongelofelijke spirit en kracht blijven iedereen rondom haar inspireren.”

De advocaat van de familie sprak gisteren al over de ouders van het meisje tijdens een persmoment. „Haar vader James was extreem sterk, hij was een atleet. Haar moeder Denise had een ongelofelijk veel liefde en goedheid. Jayme heeft die kwaliteiten van haar ouders gekregen. Ze heeft de kracht en ze heeft het hart. Dat zal haar hier doorheen slepen.”

Chris Fitzgerald, de sheriff van Barron, sloot aan: „Ik wil dit moment gebruiken om James en Denise Closs te herdenken, die hun leven gaven terwijl zij hun dochter beschermden. Ik wil Jayme ook laten weten dat we er altijd voor haar zullen zijn. Deze tiener heeft ons de ware betekenis van moed, veerkracht en hoop geleerd.” Er werd ook een poster getoond van verschillende andere kinderen die nog steeds vermist zijn.

De wereld rond

Volledig scherm
Het huis in Barron, Wisconsin, waar Jayme Closs met haar ouders woonde. © AP

Het dramatische verhaal van Jayme Closs ging de hele wereld rond. De Amerikaanse tiener werd op 15 oktober 2018 ontvoerd, nadat de 21-jarige Jake Patterson gemaskerd en gewapend met een shotgun haar woning binnendrong. Haar vader James werd doodgeschoten in de gang, Jayme verstopte zich doodsbang met haar moeder Denise in de badkamer. Ze probeerde de politie te bellen, terwijl ze in de badkuip als een schild op haar dochter lag.

De aanvaller stormde vervolgens de badkamer binnen en schoot ook moeder Denise dood, terwijl Jayme het uitschreeuwde. Daarop bond Patterson haar vast en tapete hij haar mond dicht, om haar daarna door het bloed van haar ouders naar zijn auto te slepen. En weg waren ze. Minuten later arriveerde de politie, zij troffen een bloedbad aan. Duizenden vrijwilligers hielpen bij de zoektocht naar het vermiste meisje, die 88 dagen lang zonder resultaat bleef.

Erbarmelijke omstandigheden

In een blokhut op zo’n 100 kilometer van haar woonplaats hield Patterson Jayme bijna drie maanden vast onder erbarmelijke omstandigheden. Jayme moest twaalf uur per dag onder zijn bed liggen, zonder eten, drinken of de mogelijkheid om naar het toilet te gaan.

Op een dag in januari, nadat Jayme dagenlang zijn routines goed heeft bestudeerd, ziet ze kans om te vluchten. Ze trekt een paar tennisschoenen van haar ontvoerder aan en rent naar buiten. Buren herkennen haar meteen en bellen de politie. En dan moet ze plots als wees haar leven weer zien op te pikken, samen met haar tante die zich nu over haar ontfermt.

Levenslange gevangenisstraf

Volledig scherm
Jake Patterson werd in mei veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. © AP

Jake Patterson werd in mei veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij bekende aan de speurders dat hij specifiek Jayme ontvoerde, nadat hij haar op een schoolbus had zien stappen. „Toen ik haar zag, wist ik meteen dat zij mijn slachtoffer zou worden”, zei hij.

Als hij het huis verliet, knoopte hij halters, gewichten en andere zware obstakels rond het bed waaronder hij Jayme had verstopt, zodat ze niet kon ontsnappen. Jayme zelf verklaarde in een statement voor de rechtbank dat ze uiteindelijk toch uit de klauwen van haar kidnapper kon ontsnappen, omdat ze ‘slimmer was’. „Ik keek naar zijn dagelijkse routines en pakte mijn vrijheid terug. Ik zal altijd mijn vrijheid hebben, hij niet. Hij dacht dat hij me kon controleren, maar dat kon hij niet.”

Volledig scherm
Een familielid van Jayme in de rechtbank. © AP
  1. Nederlandse stelletjes ontsnappen aan vulkaanramp: ‘Ze hebben echt geluk gehad’
    PREMIUM

    Nederland­se stelletjes ontsnappen aan vulkaan­ramp: ‘Ze hebben echt geluk gehad’

    Bij de dodelijke vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland zijn vandaag zes Nederlanders door het oog van de naald gekropen. De toeristen, onder wie twee stelletjes, stonden enkele uren voor de gigantische uitbarsting nog op de rand van de krater. ,,Ze hebben echt heel veel geluk gehad en zijn ontzettend geschrokken van wat er is gebeurd”, laat een woordvoerder van reisorganisatie Sawadee aan deze site weten.