Volledig scherm
© Dreamstime

‘Een koe bij de horens vatten’ mag niet meer

De knuppel in het hoenderhok gooien. Aan een dood paard trekken. De koe bij de horens vatten. Het zijn doodnormale uitdrukkingen in Nederland. Als het aan Peta ligt, niet lang meer. De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie wil af van dieronvriendelijke gezegden.

Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) komt al langer in het geweer tegen fysiek geweld ten opzichte van dieren, maar richt zich nu dus ook op verbale ‘agressie’. ,,Zoals het onacceptabel is geworden om racistische of homofobe taal te gebruiken, zullen uitdrukkingen die dierenleed bagatelliseren ook verdwijnen’’, laat de organisatie weten. ,,Woorden doen ertoe. En terwijl ons begrip van sociale rechtvaardigheid evolueert, evolueert ook de taal mee.’’

De organisatie stelde vervolgens enkele komische alternatieven voor dieronvriendelijke gezegdes voor. Beat a dead horse (Een dood paard slaan) moet Feed a fed horse (Voed een doorvoed paard) worden. De koe bij de horens vatten, een uitdrukking die zowel in het Nederlands als het Engels bestaat, krijgt ook een vegetarische make-over: de bloem bij de doornen vatten.

Partij voor de Dieren

Het lijkt er niet op dat we het in Nederland binnenkort zullen hebben over de kip met de gouden eieren die een vervroegd pensioen kreeg, in plaats van geslacht werd. Zo laat de Partij voor de Dieren desgevraagd weten dat het niet van plan is hier een punt van te maken.