Volledig scherm
Nadia Murad Basee vertelt op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties hoe het was om door IS-strijders te worden mishandeld en verkracht © REUTERS

Een moslim met seksslavin? Voor IS geen enkel probleem

Franse onderzoekers zien hoe IS de handel in seksslavinnen uitbreidt en probleemloos inpast in de eigen ideologie. 'Meisjes onder de 10 zijn het meeste waard.'

Volledig scherm
© REUTERS
Quote

Verkrachting van vrouwen van overwonnen vijanden is toegestaan in het kalifaat. Sterker nog: het wordt zelfs officieel geregeld

Fondation Scelles

Verkrachting van vrouwen en meisjes van overwonnen vijanden is toegestaan in het kalifaat van IS. Sterker nog: het wordt zelfs officieel geregeld, zo constateert de Franse Fondation Scelles.

In januari brengt dit instituut zijn jaarboek uit over mondiale prostitutie en seksueel geweld in gewapende conflicten. Onderzoeker Frédéric Boisard legt daarvoor de laatste hand aan een hoofdstuk over de IS-praktijken, dat wordt gepresenteerd bij de Verenigde Naties in New York.

Emir met groene ogen
De stichting die wereldwijd seksuele uitbuiting onderzoekt, werd in 1993 opgericht uit de nalatenschap van de Franse jurist, verzetsheld en mensenrechtenstrijder, Jean Scelles. Dagelijks spit Boisard door publicaties van jihadisten. Ook graaft hij in twitteraccounts van vrouwen die lijken te zijn gevallen voor hun 'emir met groene ogen'.

Aanvankelijk durfden maar weinig vrouwen over hun ervaringen te praten, maar nu 'lijkt het woord bevrijd', aldus Boisard. Vooral nadat eerder dit jaar een groep gegijzelde jezidi-seksslavinnen door IS werd vrijgelaten of kon ontsnappen. Zoals Jinan (18). Haar opgeschreven relaas is een bestseller in Frankrijk.

Seks is handel
Ze werd ontvoerd, geslagen, verkracht en verkocht in een middeleeuws systeem van keuring op slavenmarkten. Daar reserveert IS de mooiste meisjes voor zijn leiders of voor klanten uit de Golfstaten. Prijzen variëren van een paar honderd dollar voor een gekidnapte vrouw tot 20.000 dollar voor de knapste maagden. Seks is handel bij IS en een extra bron van inkomsten voor de jihad.

Quote

Afhankelijk van hun succes hebben strijders recht op een bepaald aantal vrouwen en maagden

Fondation Scelles
Volledig scherm
© reuters

Ook maronieten (christenen), alawieten en Turkmenen worden systematisch mishandeld, verkracht en verkocht door IS. ,,We zien dat het kalifaat in voorschriften vastlegt dat een vijfde van de vrouwen in veroverd gebied voor de leiders is,'' vertelt Boisard.

IS runt bordelen
,,De rest wordt verdeeld onder de dapperste strijders. Afhankelijk van hun succes hebben ze recht op een bepaald aantal vrouwen en maagden. Meisjes onder de 10 zijn het meeste waard. IS runt bordelen, rekruteert jongens met de belofte dat ze erheen mogen of een slavin krijgen. Hiervoor worden vrouwen uit Nepal aangevoerd."

Hoewel die praktijken lijken te botsen met de vrome moslimgeloften, doet IS niet moeilijk over slavinnenseks en vrouwenhandel. Rechtvaardiging wordt gevonden bij schriftgeleerden die noteren dat de profeet vier slavinnetjes had. Bij een IS-wedstrijd koranverzen citeren, kreeg de winnaar een seksslavin. In zijn publicaties veegt IS de vloer aan met westerse beschuldigingen. Boisard: ,,Ze zeggen: 'Kijk hoe jullie je vrouwen exploiteren.'''

Trouwen via Skype
Verliefde moslima's die uit Frankrijk en ook Nederland naar het kalifaat afreizen, raken verstrikt in een geraffineerd netwerk, weet Boisard. ,,Het is niet anders dan in de internationale vrouwenhandel. Beloften worden niet nagekomen en het regent bommen op hun sprookjeswereld. In Frankrijk trouwen meisjes via Skype met een strijder die er leuk uitziet. Als ze in het kalifaat arriveren, blijkt hun 'man' al gesneuveld. Ze worden dan verhandeld."

IS richt zich op vrouwen die 'heldinnen' worden als ze strijders baren. Zulke hommages raken westerse meiden die slecht in hun vel zitten, denkt Boisard. ,,Het trieste is dat de enige waarde die de vrouwen hebben, een commerciële is. Maar daar komen ze te laat achter."