Eén school, 103 hersentumoren: medisch mysterie veroorzaakt opschudding in VS
Een middelbare school in de Amerikaanse staat New Jersey vormt het middelpunt van een medisch mysterie dat opschudding veroorzaakt in de Verenigde Staten. Bij 103 mensen die daar naar school gingen, is een zeldzame hersentumor vastgesteld.
De zaak kwam aan het rollen toen in augustus 2021 bij de vrouw van Al Lupiano (50), Michele, een hersentumor werd ontdekt. De Amerikaan had 22 jaar geleden precies dezelfde tumor gehad. Volgens zijn artsen was de kans slechts een op het miljard dat zoiets kon gebeuren.
Het is alsof drie mensen op dezelfde dag door de bliksem worden getroffen.
Op dezelfde dag als zijn vrouw de diagnose kreeg (in augustus vorig jaar) vonden de artsen ook een hersentumor bij zijn zus Angela DeCillis (44). Drie mensen, drie keer een zeldzame tumor. ,,Het is alsof drie mensen op dezelfde dag door de bliksem worden getroffen”, zegt Lupiano in een interview met Amerikaanse media. Zijn zus is in maart aan de ziekte overleden. Hij beloofde haar op haar sterfbed de oorzaak te vinden. ,,Ik zal niet rusten voor ik alle antwoorden gevonden heb.”
Schokkende besef
Lupiano kwam erachter dat er veertien jaar eerder een soortgelijk geval was in Woodbridge, van twee zussen die hersentumoren ontwikkelden met een tussenpoos van acht dagen. Op dat moment kreeg Al Lupiano het schokkende besef dat ze alle vijf waren afgestudeerd aan de Colonia High School - een middelbare school opgericht in 1967, met 1300 leerlingen.
Lupiano bleef verder zoeken en kwam steeds meer gevallen tegen. ,,Ik dacht bij mezelf: wat is hier aan de hand? En zouden er nog meer gevallen zijn?”
Onze inwoners verdienen het te weten of er een gevaar is
Uiteindelijk deelde hij zijn bevindingen op Facebook en kreeg hij berichten van zieken die ofwel naar die school waren geweest of daar werkten. Zo verzamelde Lupiano 103 gevallen in zes weken tijd. De overgrote meerderheid van hen studeerde af tussen 1975 en 2000. Al was er ook iemand die in 2014 was afgestudeerd.
,,Dit is een belangrijke ontdekking”, zei Sumul Raval, een neuroloog uit New Jersey die gespecialiseerd is in hersentumoren. ,,Normaal is er op een middelbare school geen sprake van straling. Tenzij er iets aan de hand is in het gebied waar we niets vanaf weten.” Hij riep op de hele zaak onmiddellijk te onderzoeken.
,,Er kan hier echt een probleem zijn en onze inwoners verdienen het te weten of er een gevaar is. We maken ons allemaal zorgen en willen deze zaak tot op de bodem uitzoeken. Dit is zeker niet normaal”, reageerde John McCormac, de burgemeester van Woodbridge.
Op de grond waar de school is gebouwd, stond vroeger een bos. Mogelijk is er voor de bouw vervuilde grond aangevoerd. ,,Maar we hebben geen gegevens van 55 jaar geleden”, aldus McCormac.
Uraniumerts
Lupiano heeft zelf een theorie ontwikkeld. Op twintig kilometer van de school was een fabriek waar uraniumerts werd geplet, gedroogd en verpakt om te vervoeren voor de ontwikkeling van een atoombom.
Hij beweert dat een deel van de verontreinigde grond van dat terrein is verwijderd nadat de fabriek in 1967 werd gesloten - dat is hetzelfde jaar waarin de Colonia High School werd gebouwd. Lupiano vraagt zich af of een deel van die vervuilde grond op de een of andere manier op het schoolterrein terecht is gekomen.
Op het 28 hectare grote schoolterrein worden vanaf dit weekeinde diverse radiologische onderzoeken uitgevoerd. Lupiano is ervan overtuigd: ,,Het kan geen toeval zijn.”
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Veiligheidsraad verlengt missie in Mali met een jaar
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdag besloten om Munisma, de militaire missie in Mali, met een jaar te verlengen. De missie in het West-Afrikaanse land is de grootste en gevaarlijkste missie van de VN. Sinds januari wordt ze mede geleid door de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUM
RIVM start onderzoek naar het radioactieve gas radon: ‘Komt in het rivierengebied net iets vaker voor’
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) start dit jaar een onderzoek naar de aanwezigheid van radongas in gebouwen en woningen in het rivierengebied. Vooral in dit gebied, en in Zuid-Limburg, komt het radioactieve gas in hogere concentraties voor dan in de rest van het land. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Hoorzitting: razende Trump wilde met aanhangers naar het Capitool, Secret Service hield hem tegen
Een oud-medewerker van het Witte Huis getuigt in een explosieve hoorzitting in het Amerikaanse Congres over de razende woede van Donald Trump. Die raakt dieper in de problemen.
-
PREMIUM
Stuttgart worstelt al decennia met (nu peperduur) treinstation
De Zuid-Duitse stad Stuttgart wacht al sinds de jaren 90 op een nieuw treinstation. Een opeenstapeling van problemen remt de bouw van Stuttgart 21 telkens af. Inmiddels zijn de kosten, door de meest recente tegenvaller, ruim verdubbeld tot 9,15 miljard euro. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUMRecordaantal
Diagnose kanker klonk nog nooit zo vaak: ‘Het is de andere pandemie’
Nooit eerder klonk de diagnose kanker in één jaar tijd zo vaak. In 2021 kwamen er 124.000 nieuwe kankerpatiënten bij, 10 procent meer dan het jaar ervoor.