Een vingerkrakende handdruk: over dominantie en zenuwen

VideoIn de eerste momenten van hun veelbesproken ontmoeting in Singapore probeerde zowel Donald Trump als Kim Jong-un zijn dominantie te tonen. Toch waren er ook zenuwen. Dat stellen lichaamstaalexperts op basis van de eerste handdruk van het tweetal tegenover persbureau Reuters.

Volledig scherm
© AFP

Trump hield de hand van zijn gesprekspartner daarbij zo'n dertien seconden vast en toonde zo zijn al vaker gesignaleerde dominantie. Hij stak zijn hand als eerste uit en klopte Kim op zijn bovenarm.

De Noord-Koreaan wilde niet voor de Amerikaan onderdoen. Hij schudde Trumps hand stevig en keek hem daarbij in de ogen, om pas later het gezicht naar de aanwezige pers te keren.

Lees door onder de foto. 

Volledig scherm
Witte vingertoppen tijdens de handdruk. 'Zijn we even sterk?' © AFP

'Vader en zoon'

Volledig scherm
Trump wijst Kim de weg, een hand op zijn rug. © AFP

,,Het was geen recht-toe-recht-aan-handdruk", stelt de Australische expert Allan Pease. ,,Het ging op en neer, er werd wat getrokken en ze probeerden allebei de ander wat naar zich toe te trekken. Ze gunden allebei de ander geen dominante positie."

Toen beiden richting de bibliotheek liepen voor hun eerste gesprek stelde de langere Trump zijn kleinere gesprekspartner op het gemak door wat te kletsen. De Amerikaan liet Kim daarbij iets voor hem lopen, maar hield wel de controle door de Noord-Koreaan aan te raken en hem de weg te wijzen met een armgebaar.

Volledig scherm
Trump praat, Kim luistert. Wel raakt ook de Noord-Koreaan Trump even aan. © Epa

Kim klopte ook op Trump, mogelijk in een poging te controle terug te winnen. Hij toonde zich een goed luisteraar en keek veelal naar beneden als Trump sprak. Toch stak hij zijn hoofd gedurende het gesprek regelmatig omhoog.

Volgens Pease toonde Trump zich bescheiden en sprak hij bedaard. ,,Maar uit zijn lichaamstaal bleek duidelijk dat Trump bedoelde: 'ik heb hier de leiding'. Als je niet wist wie die twee personen waren, zou je denken dat de grote man de vader was, en de kleine man zijn zoon."

'Witte vingertopjes'

Volledig scherm
Toch iets van onzekerheid? © AFP

Volgens Karen Leong toonde Trump in Singapore geen vijandige trekjes, zoals hij dat enkele dagen geleden wel deed in Canada tijdens de G7-top. Daar zat hij met zijn armen over elkaar tegenover de andere regeringsleiders. Wel zag ze dat de Amerikaanse president toch weer graag zijn dominantie toonde.

,,Toen ze elkaar de hand schudde, kon je hun vingertoppen wit zijn worden. Dit waren duidelijk twee alfamannetjes bezig met een 'vingerkrakende' handdruk."

Toen ze eenmaal zaten, konden beiden toch moeilijk hun zenuwen maskeren, vindt Leong. Trump glimlachte wat en frummelde met zijn handen. Kim leunde wat onderuit en keek er veelal naar de grond.

,,Trump is een gokker en gokt erop Noord-Korea te kunnen controleren als een ouder met zijn ondeugende kind doet." Terwijl Kim volgens Leong niks te verliezen heeft. In zijn eerste ontmoetingen met de internationale pers sijpelde zijn verbazing en enthousiasme door, goed te zien toen hij voor een menigte fotografen stond. ,,Hij zag eruit als een kind in een attractiepark: niet geïntimideerd, maar uitgelaten en een beetje zenuwachtig." 

Volledig scherm
Daarheen? © AFP

Lees alles over de ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un in ons dossier

  1. ‘Extreemste vrouwelijke pedofiel ooit’ vandaag op vrije voeten

    ‘Extreemste vrouwelij­ke pedofiel ooit’ vandaag op vrije voeten

    In Groot-Brittannië is de 49-jarige Vanessa Marks, die in 2009 werd veroordeeld voor seksueel misbruik van baby’s en peuters in het kinderdagverblijf waar ze werkte, vrijgelaten. De vrouw zat tien jaar in de cel. Volgens de Britse staatssecretaris voor gevangeniszaken en reclassering Lucy Frazer vormt Marks geen gevaar meer voor de samenleving. Familieleden van slachtoffertjes zijn echter woest. ,,Als ik haar op straat zie, vermoord ik haar.”