Volledig scherm
De Israëlische premier Netanyahu: 'Vrede begint met de erkenning van de realiteit'. © AFP

Eensgezind Europa en Netanyahu lijnrecht tegenover elkaar over Jeruzalem

UpdateDe EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vandaag ,,eensgezind'' duidelijkheid geboden over hun standpunt over Jeruzalem. ,,De enige realistische weg is een tweestatenoplossing met Jeruzalem als de hoofdstad van Israël én Palestina'', vatte EU-buitenlandchef Federica Mogherini het samen. 

Europa en Israël zijn vanmorgen gesprekken over hun onderlinge banden aangegaan met levensgrote tegenstellingen over zowel het vredesproces als de status van Jeruzalem. 

,,Vrede begint met de erkenning van de realiteit”, aldus Netanyahu tijdens een bezoek aan Brussel, waar hij in discussie ging met de 28 EU-ministers van Buitenlandse Zaken. ,,Het is hoog tijd dat de Palestijnen de Joodse staat erkennen en erkennen dat die een hoofdstad heeft: Jeruzalem.” Hij voegde eraan toe dat hijzelf, de Israëlische president, de Knesseth en het hooggerechtshof er al sinds mensenheugenis kantoor houden.

Netanyahu reageerde met zijn statement op een verklaring vlak daarvoor van buitenlandchef Federica Mogherini, die herhaalde dat voor Europa de enige weg naar vrede de tweestaten-oplossing is. Het bezoek van Netanyahu is het eerste van een Israëlische premier in 22 jaar.

Regionale situatie

,,Veel te lang voor een vriend en partner”, aldus Mogherini, die haar best deed de spanning te breken. Ze zei met Netanyahu in gesprek te willen gaan over het vredesproces, de relaties tussen Europa en Israël en ‘de regionale situatie’.

Netanyahu noemde als agendapunten veiligheid, welvaart en vrede. Hij onderstreepte dat de Israëlische geheime dienst de afgelopen jaren met tips over op handen zijnde aanslagen flink heeft bijgedragen aan de veiligheid in Europa en ze Europa ook in bredere zin bijstaat in de strijd tegen moslimextremisme: ,,We doen het om onszelf te beschermen, maar we helpen tegelijkertijd Europa.”

Migratiebeperking

De Israëlische premier liet doorschemeren dat hij met Europa ook wil samenwerken op het vlak van migratiebeperking en cyberveiligheid. Tien jaar geleden zaten bij de tien grootste bedrijven wereldwijd vijf energiebedrijven en één IT-bedrijf, nu is dat andersom, schetste hij.

Netanyahu weet dat hij zeker inzake Jeruzalem op weinig steun van Europa mag rekenen. De meeste Europese landen veroordelen de manier waarop de Amerikaanse president Donald Trump vorige week Jeruzalem tot hoofdstad van Israël aanwees. Anders dan Amerika zijn Europese landen ook niet van plan hun ambassades naar Jeruzalem te verhuizen. 

'Eensgezind'

,,De EU was opmerkelijk eensgezind'', bevestigde minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstrana afloop van het overleg. Geen enkel land heeft aangekondigd de ambassade naar Jeruzalem te zullen verplaatsen en geen enkele lidstaat heeft steun uitgesproken voor het besluit van de regering-Trump, aldus de bewindsman. Iedereen wil naar een tweestatenoplossing, maar iedereen ziet ook het veiligheidsprobleem van Israël, vervolgde hij. Over Netanyahu zei Zijlstra dat het positief is dat hij bereidheid uitsprak te onderhandelen.

Dit weekend waren er wereldwijd protesten tegen het besluit van Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël: