Eerste beelden van Thaise reddingsactie én van voetballertjes vrijgegeven

videoDe eerste beelden van de reddingsoperatie van de twaalf voetballers en hun coach zijn door de Thaise marine gedeeld. Ook is er een video vrijgegeven die de jongens in het ziekenhuis laat zien. De Facebook-pagina van de Navy SEAL's deelde de beelden vanmiddag: ,,De operatie die de wereld nooit zal vergeten." 

In de video zijn duikers te zien die het donkere water in gaan, op weg naar de droge plaats waar de jongens gestrand waren. Vervolgens komt een van de jongetjes in beeld, die door reddingswerkers in de richting van de uitgang worden begeleid. In een andere video zijn de jongens in het ziekenhuis te zien. Het was voor het eerst dat de voetballers met hun familie herenigd werden.  

Goede fysieke gezondheid

Naar omstandigheden gaat het goed met de jongens. Dat ze het zo goed maken ,,komt mogelijk omdat ze de hele tijd samen hebben doorgebracht als een team en elkaar hebben geholpen”, aldus dokter Thongchai Lertvilairattanapong. ,,Ze verkeren allemaal in een goede fysieke gezondheid, zonder koorts of ernstige infecties. Slechts drie van hen hebben een lichte longontsteking”

Volledig scherm
De Thaise overheid gaf deze foto vrij. De jongens zijn momenteel aan het bijkomen in het ziekenhuis. © AP

Aandacht

De jongens, die tussen de elf en zestien jaar oud waren, zaten met hun coach sinds 23 juni vast in het grottencomplex Tham Luang. Het duurde dagen voordat ze gevonden waren. Zondag werden de eerste vier jongens eindelijk gered. Gisteren werden de laatste jongens en de coach uit de grot bevrijd en naar het ziekenhuis gebracht.

De jongens worden overstelpt door aandacht. Politici, hoogwaardigheidsbekleders en topclubs strooien met felicitaties, steunbetuigingen en cadeaus. Zo belooft de Thaise premier een groot feest en heeft Manchester United de jongens alvast uitgenodigd voor het bijwonen van een competitiewedstrijd op Old Trafford.

Psychiater Bram Bakker waarschuwt wel voor een 'dubbele psychische klap'. ,,Iedereen wil nu wat van hen, ze worden straks overal voor de camera getrokken. Terwijl dat niet altijd helend werkt'', aldus Bakker. ,,Er is geen bewijs dat ze hier baat bij hebben. Iedereen verwerkt zoiets op een eigen manier, maar mediastilte is nu echt het beste. Laat hen met rust, ze moeten eerst naar hun eigen warme nest.''