Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico
Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.
Boezemvrienden Bob Behnken (49) en Doug Hurley (53) zijn de twee astronauten die de nu al legendarische vlucht zullen maken. Als het weer het toelaat, zal de Crew Dragon woensdag om 22.33 uur (Nederlandse tijd, 16.33 uur in Florida) aan zijn eerste bemande ruimtereis beginnen. Dat zal gebeuren vanaf lanceerplatform 39A, waar ook Neil Armstrong in 1969 vertrok naar de maan.
Het was op 8 juli 2011 voor het laatst dat astronauten vanaf Amerikaanse bodem naar de ruimte gestuurd werden. Toen vond de laatste missie plaats van het spaceshuttleprogramma, dat in 1981 begon met de lancering van de Columbia. De laatste missie werd uitgevoerd door ruimteveer Atlantis.
Boezemvrienden
De Crew Dragon luidt een heel nieuwe periode in. SpaceX en vliegtuigbouwer Boeing kregen maar liefst 7,8 miljard dollar van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om een opvolger voor de spaceshuttle te ontwerpen. SpaceX was als eerste klaar. In maart vorig jaar was er al een eerste succesvolle onbemande vlucht met de Crew Dragon naar het internationaal ruimtestation ISS en nu is het tijd voor bemanning aan boord: Bob Behnken (49) en Doug Hurley (53).
De twee zijn boezemvrienden en hebben er al allebei twee missies met een spaceshuttle opzitten. Behnken en Hurley ontmoetten elkaar 20 jaar geleden tijdens hun opleiding bij de NASA. Ze maakten deel uit van NASA Astronaut Group 18, een groep van 17 ruimtevaarders die in 2000 met hun training begon. Ze trouwden allebei met een collega-astronaut: Behnken met Megan McArthur en Hurley met Karen Nyberg.
In 2015 werden ze geselecteerd voor de eerste bemande missie van de Crew Dragon en sindsdien zijn ze nog onafscheidelijker. Hurley (een gepensioneerd kolonel bij de marine) zal verantwoordelijk zijn voor de lancering en de terugkeer op aarde van het toestel. Behnken (een ingenieur en kolonel bij de luchtmacht) zal het koppelen van de Crew Dragon aan het ISS in goede banen leiden.
De tocht naar het ISS zal overigens nog geen 24 uur duren. Het is nog niet duidelijk hoe lang de twee er zullen verblijven. Dat zal tussen de één en vier maanden zijn, afhankelijk van het verloop van de missie. ,,De missie zal zo lang duren als nodig is voor een testvlucht”, klonk het eerder.
Grapjes
Hoe geolied het team is, bleek onder meer op een persconferentie afgelopen vrijdag. Daarop werd niet alleen duidelijk hoe goed de twee technisch op elkaar zijn ingespeeld, maar ook hoe goed ze persoonlijk met elkaar kunnen opschieten. Getuige de grapjes die over en weer vlogen. Zo gaf Behnken toe dat Hurley gevoeliger is voor hygiëne en beter is in Triviant.
Normaal gezien passen er zeven bemanningsleden in de capsule, maar uit veiligheidsoverwegingen zullen nu maar twee astronauten de eerste bemande vlucht maken. De NASA maakte in de aanloop naar de lancering ook een berekening van hoe riskant de missie exact is.
Aan de nieuwssite Business Insider vertelde de ruimtevaartorganisatie dat er een kans is van 1 op 60 dat de missie mislukt zonder dat de bemanning daarbij omkomt. De kans dat de bemanning van de Crew Dragon het niet overleeft, is 1 op 276. En dat blijken beide astronauten prima te vinden. Behnken en Hurley verklaarden al dat ze zich ‘erg comfortabel’ voelen bij de risico’s die ze lopen.
Zorgen
De vluchtleiding maakt zich overigens het meeste zorgen over ruimteafval en micro-meteorieten die het toestel kunnen beschadigen. Daarom kreeg het ruimteschip extra bescherming aan de buitenkant. Het zal ook gefotografeerd worden voordat het weer vertrekt van het ISS.
Ter vergelijking: het risico op een fatale missie voor de bemanning van de spaceshuttles van de NASA was 1 op 68. In totaal werden er 135 missies uitgevoerd met de vijf toestellen van het programma: Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis en Endeavour. Twee daarvan liepen fataal af: op 28 januari 1986 ontplofte de Challenger iets meer dan een minuut na de lancering en op 1 februari 2003 onderging de Columbia hetzelfde lot door een beschadiging van het hitteschild bij terugkeer in onze atmosfeer. Bij allebei de ongevallen kwamen zeven astronauten om het leven.
In deze video is de presentatie te zien van het ruimtevaartuig van Elon Musk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
Zeker één dode en zes gewonde Amerikanen in Syrië na Iraanse droneaanval
Een Amerikaanse aannemer is donderdag omgekomen en vijf Amerikaanse soldaten en één Amerikaanse aannemer zijn gewond geraakt door een droneaanval in Noordoost-Syrië. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten was de drone van Iraanse afkomst. -
Amerika, of beter gezegd Elon Musk, brengt weer mensen naar de ruimte
Voor de Verenigde Staten moet komende week een nieuw tijdperk beginnen. Het land wil namelijk weer zelf mensen in een baan rond de aarde brengen, voor het eerst in bijna negen jaar. SpaceX, het bedrijf van Tesla-baas Elon Musk, gaat de klus klaren. -
Update met video
Politieke crisis in Israël: verklaring Netanyahu over omstreden hervormingen uitgesteld
De verwachte verklaring van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over het opschorten van zijn omstreden gerechtelijke hervormingsplannen is uitgesteld. Massale protesten tegen het ontslag van de beleidskritische minister van Defensie, zondagavond, zetten de regering onder grote druk. De belangrijkste vakbond dreigde maandag met een landelijke staking. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken?
-
Man rijdt bewust in op voetgangers in parkeergarage van vliegveld Keulen-Bonn: enkele gewonden
In een parkeergarage van vliegveld Keulen-Bonn is een man op meerdere voetgangers ingereden. Daarbij zijn zeker vijf gewonden gevallen, onder wie twee agenten. Ook raakte de bestuurde een aantal auto’s. -
-
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
met video
Juridische hervorming die Israël in tweeën splijt uitgesteld
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu stelt het parlementsdebat over de door hem gewenste juridische hervormingen uit. Dat zei hij maandagavond in een toespraak na een van de grootste straatprotesten in de geschiedenis van het land. Daarmee luistert hij naar de heersende onvrede en worden de omstreden plannen even op pauze gezet.