Eerste celstraf Trump-aanhanger voor bestorming Capitool
Een federale rechtbank in de Verenigde Staten heeft de 38-jarige kraanmachinist Paul Hodgkins uit Florida tot acht maanden cel veroordeeld voor zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari van dit jaar. Hodgkins is de eerste van de ruim 535 wegens de bestorming gearresteerde Trump-aanhangers die de gevangenis in moet. De openbaar aanklager had achttien maanden geëist.
In ruil voor strafvermindering bekende Hodgkins in juni schuldig te zijn aan ‘het belemmeren van een officiële procedure’, zoals de aanklacht tegen hem luidde. Hij verstoorde de zitting van de Senaat, toen die vergaderde over de uitslag van de presidentsverkiezingen, die door toenmalig president Donald Trump werden verloren. Hodgkins was op videobeelden te zien in de vertrekken van de Senaat, met een rode vlag en gekleed in een T-shirt met het opschrift ‘Trump 2020'. Ook maakte hij er een selfie met andere relschoppers.
Verliezer Trump loog - en liegt nog altijd - dat hij eigenlijk won. Hij jutte de demonstranten op in een speech. Bij de bestorming van het Capitool vochten aanhangers van Trump met de politie, richtten schade aan aan het gebouw en bedreigden senatoren en andere parlementsleden. Het doel van de aanval was om het Congres ervan te weerhouden de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te bevestigen. Er vielen vijf doden.
Sommigen krijgen mogelijk flinke celstraffen. Justitie spreekt zelfs van ‘binnenlands terrorisme’. ,,De noodzaak om anderen af te schrikken is vooral sterk in zaken met betrekking tot binnenlands terrorisme, wat de bestorming van het Capitool zeker was”, stelde de aanklager in de zaak van kraanmachinist Hodgkins.
Twee mensen zijn eerder gestraft: een 35-jarige man uit Florida die in het verleden al eens vastzat voor poging tot moord kreeg zes maanden cel. Hij had die al uitgezeten in afwachting van zijn proces en mocht de gevangenis dus verlaten. Een 49-jarige vrouw uit Indiana kreeg een voorwaardelijke straf.
Geweld tegen agenten
Het vonnis van Hodgkins zet de toon voor de honderden anderen die nog wachten op hun proces. Zo’n achthonderd mensen drongen destijds het Capitool binnen volgens justitie. Ruim vijfhonderd van hen zijn inmiddels gearresteerd. Ze moeten voor de rechter komen vanwege bijvoorbeeld geweld tegen agenten, hinderen van het Congres, vernieling of diefstal.
Onder hen zijn zeker 56 voormalige of actieve militairen, twaalf voormalige of actieve agenten en zeker tachtig relschoppers die banden hadden met extremistische groepen. Ze konden aangehouden worden mede dankzij ruim 300.000 tips die de FBI ontving. Er is zoveel digitaal materiaal te verwerken, dat de meeste strafprocessen pas volgend jaar beginnen.
De meeste arrestanten zijn in afwachting daarvan vrijgelaten. Sommigen moeten enkelbanden dragen of mogen van de rechter maar beperkt internet of sociale media gebruiken. Zo’n zeventig mensen zitten vast, onder wie enkele prominente leden van extremistische groepen als de Proud Boys of de Oath Keepers. Die laatste groep sloeg net buiten Washington wapens op in de aanloop naar 6 januari, stelt justitie.
‘Meest complexe onderzoek’
In de rechtbank sprak justitie van ‘het meest complexe onderzoek’ waar het ooit mee te maken heeft gehad. Zo’n driehonderd mensen zijn nog niet geïdentificeerd, volgens de FBI. Het gaat onder meer om tweehonderd mensen die politiemensen hebben aangevallen, iets waar fikse straffen van maximaal twintig jaar cel op staan. ,,Dit is nog lang niet over”, waarschuwde FBI-directeur Christopher Wray onlangs nog. De man die pijpbommen achterliet bij kantoren van politieke partijen is bijvoorbeeld nog niet gevonden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMReportage
Lachen om de snobs, dat gaat er in Cannes niet bij iedereen in
De hoge en lage cultuur botsen weer eens flink met elkaar op het filmfestival van Cannes, merkt verslaggever Gudo Tienhooven op. In de Franse badplaats wordt volop de cinema gevierd en sterren als Anne Hathaway en Idris Elba schitteren op de rode loper. Maar er is ook bezorgdheid over de toekomst van het grote witte doek. -
Eerste Capitool-relschoppers voor de rechter, ‘meest complexe onderzoek ooit’
De eerste Capitool-bestormers worden in de VS veroordeeld in wat volgens de Amerikaanse justitie het ‘meest complexe onderzoek ooit’ is. Sommigen krijgen mogelijk flinke celstraffen. -
Sterren eisen strengere wapenwetgeving na bloedbad Texas: ‘Dit moét veranderen’
Na de schietpartij in Texas waarbij dinsdag negentien leerlingen van een basisschool en drie volwassenen omkwamen, pleitten veel sterren op sociale media voor strengere wapenwetgeving. -
22
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Dit gebeurde er vannacht
Zelenski wil alleen praten met Poetin, Russische nationalisten voeren de druk op
Als er serieus gepraat gaat worden over het einde van de strijd, dan alleen met Vladimir Poetin. Dat heeft de Oekraïense president Zelenski gezegd. En in Rusland roepen veteranen op tot een fellere oorlog.
-
PREMIUMPersconferentie
Russische ambassadeur houdt voet bij stuk over Boetsja: ‘Onze soldaten waren allang weg’
De Russische ambassadeur in Nederland heeft meer dan genoeg van alle ‘nepnieuws’ in de Westerse media. Dus hield hij een persconferentie om zijn kant van het verhaal te vertellen. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.