Volledig scherm
© Getty

Eerste dag van ontruiming Calais rustig verlopen

UpdateHet wegbrengen van duizenden migranten met tientallen bussen uit Calais wordt morgen voortgezet. Zo'n 45 bussen vol vluchtelingen zijn vandaag vertrokken uit de 'jungle' nabij de Franse havenstad. ,,Het was veel drukker dan verwacht, maar alles is rustig verlopen'', vertelt AD-correspondent Frank Renout.

And so it begins. #Calais evacuation.

See this Instagram photo by @saskyacnn * 3 likes

De sfeer in de rij is rustig. Er zijn opvallend veel kinderen aanwezig, veelal alleen. Vanmorgen rond een uur of zes stonden er al honderen mensen, en de rij is de laatste uren enorm gegroeid. Al deze vluchtelingen vertrekken vrijwillig naar zo'n 7000 opvangplaatsen verspreid over Frankrijk.

Naast het kamp staat een enorme hangar klaar met dranghekken waar mensen zich kunnen aanmelden voor de vrijwillige verhuizing. In de hangar worden ze geregistreerd en krijgen ze een polspandje. Het bandje geeft door middel van kleur aan naar welke regio de mensen gaan verhuizen. Ook geeft de kleur aan in welke bus mensen moeten stappen. 

Om iedereen naar hun nieuwe locatie te vervoeren, staan zo'n zestig bussen klaar. De eerste bus vertrok rond 08.45 uur. Aan het einde van de ochtend waren zo'n vijftien bussen met zo'n 1000 migranten vertrokken. In totaal zullen vandaag 45 bussen worden ingezet, morgen zijn het er naar verwachting 40.

Kinderen
Kinderen krijgen voorrang in de rij. In Calais waren al zo'n 2000 agenten. Voor de ontruiming zijn 1250 extra agenten ingezet. In loodsen in en bij Calais zijn bedden geplaatst voor de achterblijvers.

Minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken is tevreden over het rustige verloop van de ontruiming van de 'jungle', zoals het enorme kampement is gaan heten. Volgens Cazeneuve is de situatie onder controle.

,,Dit is een historisch moment'', zegt Fabienne Buccio, prefect van de regio Pas-de-Calais. ,,Want ik geloof dat deze mensen eindelijk op een betere manier aan een toekomst kunnen gaan bouwen.''

Rellen
Bewoners die niet willen verhuizen, gooiden gisteren stenen naar de politie. Volgens een woordvoerder is met behulp van zo'n 120 traangasgraten de orde hersteld. Niet alleen Franse agenten zetten zich schrap. Hun Belgische collega's controleren extra aan de grens met Frankrijk om te voorkomen dat de vluchtelingen hun heil in België zoeken.

Daarbij gebruikt de Belgische politie vanuit de lucht een drone om in de gaten te houden of er vluchtelingen vanuit Calais het land proberen binnen te komen. Daarmee zijn nog geen migranten waargenomen. Belgische politievakbonden dreigen ondertussen met een staking omdat de extra grenspatrouilles te veel druk zouden leggen op de toch al overbelaste agenten.

Er wordt rekening mee gehouden dat zo'n 2.000 migranten het kamp, dat vrijdag leeg moet zijn, niet willen verlaten. De hulporganisatie L'Auberge des Migrants verwacht dat een harde kern zich in het kamp zal willen handhaven. Nu verblijven daar nog ongeveer 6400 migranten.

Morgen beginnen de schoonmaakdiensten met het opruimen van het terrein. De ontruiming neemt waarschijnlijk drie dagen in beslag. Wie na drie dagen het terrein nog niet heeft verlaten wordt gedwongen verzocht te vertrekken. Dit zou eventueel tot een confrontatie met de politie kunnen komen.