Volledig scherm
Peter McGraith en David Cabreza, een van de homokoppels die vlak na middernacht trouwden. © getty

Eerste homostellen getrouwd in Engeland

UpdateSinds middernacht mogen in Engeland en Wales homohuwelijken worden voltrokken, en direct na het luiden van de kerkklokken hebben de eerste koppels daarvan gebruik gemaakt. Onder meer in de hoofdstad Londen en in Brighton werden nachtelijke ceremonies georganiseerd in de jacht op de primeur.

Volledig scherm
In het centrum van Londen wapperde de regenboogvlag. © afp
 
Premier David Cameron reageerde opgetogen. 'Wanneer de liefde tussen mensen wordt belemmerd door de wet, is het de wet die moet veranderen', zei hij.
Volledig scherm
© afp

In Londen werden Peter McGraith en David Cabreza, ouders van twee adoptiekinderen, in de echt verbonden. 'Dit zet druk op al die landen die onze rechten compleet negeren', zei McGraith. Premier David Cameron reageerde opgetogen. 'Wanneer de liefde tussen mensen wordt belemmerd door de wet, is het de wet die moet veranderen', zei hij.

De premier schreef een artikel speciaal voor de website PinkNews.
'Het laat zien dat wij een land zijn dat haar tradities van respect, tolerantie en gelijkwaardigheid zal blijven eren. Het is ook een krachtige boodschap aan jongeren die onzeker zijn over hun seksualiteit. Het zegt heel duidelijk: 'je bent gelijk', of je hetero of homo bent.'

Ook Sean Adl-Tabatabai en Sindair Treadway stapten in het huwelijksbootje. De twee trouwden in het stadhuis van Camden, een van de diverse locaties waar dat 's nachts mogelijk was om de nieuwe wet te vieren.

Verschuiving
De nieuwe wet is een duidelijke verschuiving in een land dat iets meer dan tien jaar geleden nog een wet in de boeken had staan die 'promotie' van homoseksualiteit verbood. 'Sommige mensen zeggen dat homo's een nieuwe uitleg aan het huwelijk proberen te geven. Maar de definitie van huwelijk is al veranderd', zei Treadway, een 20-jarige student die is geboren in Los Angeles. 'Het is nu iets tussen twee mensen die van elkaar houden.'

Uit eerdere peilingen blijkt dat twee derde van de Britten voorstander is van het homohuwelijk. In het land is geen sprake geweest van grote protesten tegen het homohuwelijk, zoals die wel in Frankrijk te zien waren.

Noord-Ierland tegen
Treadway en Adl-Tabatabai, een 32-jarige televisieproducent uit Londen, werden in de echt verbonden door de burgemeester van Camden, Jonathan Simpson. Hij noemde de gelegenheid een 'grote stap voorwaarts voor de mensenrechten in ons land en een duidelijke bevestiging dat liefde alles overwint'.

Engeland en Wales zijn de eerste twee delen van het Verenigd Koninkrijk waar homoseksuele stellen mogen trouwen. Een wetswijziging in juli vorig jaar maakte dat mogelijk. In Schotland volgt het eerste homohuwelijk later dit jaar, Noord-Ierland heeft vooralsnog geen plannen voor een cultuuromslag.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’