Volledig scherm
© AP

Eerste interactieve graffiti Banksy snel afgedekt

Banksy heeft de lokale autoriteiten in Londen maandag even flink laten zweten. Met een graffiti tegenover de Franse ambassade in de Britse hoofdstad, bekritiseerde de wereldberoemde straatkunstenaar het vermeende gebruik van traangas door de Franse politie bij acties in het vluchtelingenkamp 'The Jungle' in Calais. Niet lang na de ontdekking werd de muurschildering afgedekt voor het publiek.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Ondanks het snelle afdekken, wist persbureau AFP meerdere foto's van het kunstwerk te maken en hadden ook voorbijgangers de kritische schildering al opgemerkt.

QR-code
De graffiti is een bewerking van de bekende Franse musical Les Misérables. Een jonge vrouw heeft betraande ogen van de wolk traangas onder haar.

Naast het portret is een QR-code geschilderd. Die code leidde toeschouwers naar een zeven minuten durend filmpje van de politieacties op 5 januari in Calais. Op de beelden (zie video hieronder) zou zijn te zien hoe de politie veel mankracht, traangas en rubberen kogels inzet bij acties in vluchtelingenkamp The Jungle. Hoewel de beelden voor zich spreken heeft de Franse politie de inzet van traangas toen ontkend.

De QR-code is bijzonder. Het maakt deze graffiti het eerste interactieve kunstwerk van Banksy.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP


Kritisch
Het is niet zijn eerste kunstwerk waarmee Banksy het antwoord van Europa op de vluchtelingencrisis kritisch onder de loep neemt. In december 2015 gaf hij Apple-oprichter Steve Jobs weer op een muur in het Franse vluchtelingenkamp. Zo verwees hij -samen met een melding op zijn website - naar de Syrische roots van de overleden Apple-baas. Het was een van de meerdere graffiti's die Banksy in Calais maakte.

Verder lagen in zijn tijdelijke 'attractiepark' Dismaland bootjes met lijken, die verwezen naar de vele vluchtelingen die hun dood vonden op de Middellandse Zee. Het park is inmiddels dicht.

Volledig scherm
© REUTERS