Eerste Palestijnse verkiezingen in vijftien jaar uitgesteld
De eerste Palestijnse verkiezingen in 15 jaar worden tot nader order uitgesteld, heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas bekendgemaakt. Abbas gaf Israël de schuld van het uitstel omdat dat land zou bemoeilijken dat er zowel op de Westelijke Jordaanoever als in Oost-Jeruzalem en in de Gazastrook verkiezingen plaatsvinden.
,,We hebben besloten om de verkiezingen uit te stellen totdat de deelname van ons volk in Jeruzalem is gegarandeerd’’, zei Abbas in een toespraak voor de Palestijnse televisie. Eerder op de avond zei Abbas al in een bijeenkomst met Palestijnse bestuurders dat hij de stembusgang alleen wil laten doorgaan als Palestijnen in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem ook mee kunnen stemmen. De Palestijnen beschouwen Oost-Jeruzalem als hun toekomstige hoofdstad, maar Israël ziet heel Jeruzalem als zijn onverdeelde hoofdstad.
De Palestijnse autoriteiten maakten eerder dit jaar hun plannen bekend voor parlementsverkiezingen op 22 mei en presidentsverkiezingen op 31 juli, na een akkoord tussen de rivaliserende organisaties Fatah (van Abbas) en de radicaalislamitische Hamas. Dat bestempelde het besluit van Abbas als een ‘coup’, omdat de kans groot lijkt dat Hamas opnieuw een forse stembuszege boekt ten koste van Fatah.
Ook bij de laatste parlementsverkiezingen in 2006 boekte Hamas een grote overwinning, waardoor de verdeeldheid tussen de Palestijnen verder toenam. Het kwam een jaar na die laatste verkiezingen zelfs tot een gewapend conflict, waarbij Hamas de Gazastrook veroverde. Het is nog steeds de dominante groep in die geïsoleerde, aan Israël en Egypte grenzende kustregio aan de Middellandse Zee. Het gematigdere Fatah is meer aanwezig op de Westelijke Jordaanoever met Jeruzalem.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Politie verwijdert hekken Damascuspoort in Jeruzalem na dagen van rellen
-
Ook Franse boerderijen moeten krimpen
Fransen kijken met argusogen naar de stikstofcrisis in Nederland, nu de Franse Algemene Rekenkamer heeft geschreven dat ook in Frankrijk het aantal koeien flink moet worden teruggedrongen. De dieren zijn verantwoordelijk voor een enorme uitstoot van methaan, een van de broeikasgassen. -
Doorbraak in medische wereld: AI kan korte metten maken met dodelijke superbacterie
Wetenschappers zijn erin geslaagd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) een nieuw antibioticum te ontwikkelen dat een dodelijke variant van een superbacterie kan doden. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Video
Tweede nacht op rij rellen in Jeruzalem, Israël vergeldt raketaanvallen met legeractie Gaza
In het door Israël bezette Oost-Jeruzalem is het vrijdag voor de tweede avond op rij onrustig met schermutselingen tussen de Israëlische politie en Palestijnen. De gemoederen lopen hoog op vanwege beperkingen op samenkomsten. Ook zijn veel Palestijnen boos naar aanleiding van eerdere botsingen met de politie en aanvallen door extreemrechtse joden op Palestijnen donderdag.
-
PREMIUM
Familie al maand afgesloten van de openbare weg: ‘Boodschappen brengen we met kruiwagen naar huis’
Zoersel -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM95
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.