Volledig scherm
Ahmed al-Zend (links) schudt president Abdel Fattah al-Sisi de hand bij zijn aantreden vorig jaar mei. © afp

Egypte ontslaat minister na beledigen profeet

De Egyptische minister van Justitie is ontslagen wegens godslastering. Op televisie liet Ahmed al-Zend zich ontvallen dat hij zelfs de profeet Mohammed achter de tralies zou zetten als die de wet zou overtreden. Dat kwam hem op een storm aan kritiek te staan.

Hoewel hij direct daarop zijn excuses aanbood en diverse Egyptische rechters het voor de minister opnamen, werd hij toch aan de kant gezet door de Egyptische premier Sherif Ismail. Het is nog niet duidelijk wie hem zal opvolgen.

Volgens diverse Egyptische rechters was ontslag een veel te zware straf voor de verspreking, die volgens hen 'iedereen had kunnen overkomen'. Zij vonden dat de minister, die alles in het werk heeft gesteld om het land te beschermen tegen de Moslimbroederschap, meer krediet verdiende. Al-Zend was een uitgesproken tegenstander van de Moslimbroeders.

Al-Zend's voorganger moest in mei ook al gedwongen vertrekken wegens een publieke uitglijder. Hij beweerde dat kinderen van vuilnismannen ongeschikt waren om als rechter aan de slag te gaan.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement