Volledig scherm
Een jongen rent weg met een traangasgranaat © epa

Egyptische demonstranten bestookt met 'zenuwgas'

Bij de Egyptische betogers in Caïro zijn er snel groeiende zorgen over de aard van het nieuwe gas waarmee ze worden bestookt. Het gerucht gaat dat het een gas is, ontworpen voor chemische oorlogsvoering.

De bekende Egyptische politicus Mohamed ElBaradei had het op Twitter zelfs over zenuwgas.

Een EHBO-arts op het Tahrirplein vertelde dat liefst 90 procent van de gewonden die hij gisteren zag, slachtoffers waren van het traangas. Medici op het plein beschrijven zeer heftige lichamelijke reacties op het inademen van het gas. De demonstranten hoesten, braken en raken bewusteloos.

Ook Volkskrant-verslaggever Toine Heijmans, op dit moment in Caïro, zag bij de geïmproviseerde hospitaals op het plein veel slachtoffers. Mensen lagen te trillen en vertoonden heel andere reacties dan bij normaal traangas.

Tennisballenmachine
Heijmans beschrijft: 'Het gaat ook maar door met die traangasgranaten, als zo'n soort tennisballenmachine blijven ze maar worden afgeschoten. Je ziet ook niet waar ze vandaan komen. Vanochtend lag er plots zo'n granaat naast mijn voeten. Volgens de mensen gaat het al vijf dagen zo. Iedereen heeft het erover, het is de talk of the town.

'Het is veel scherper gas dan gewoon traangas. Afgelopen nacht kon ik niet op mijn balkon staan, zo scherp waren de dampen.'

De Egyptische acteur Kader Abdullah vertelde bij de BBC ook over het gas. 'Ik weet zeker dat het ander gas is dan bij de vorige revolutie werd gebruikt. Ik wens niemand toe het in te ademen zoals ik heb gedaan.'