Volledig scherm
In de Rotterdamse rechtbank werd vandaag het proces tegen twee vermoedelijke Syriëgangers gevoerd. © anp

Eis vier en drie jaar tegen Arnhemse jihadverdachten

Tegen twee Arnhemmers van 23 en 18 jaar die naar Syrië reisden, is door de officier van justitie vier en drie jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist. Nadeem S. (23) en Waïl el A. (18) stonden woensdag terecht in Rotterdam.

Quote

Waïl kan enkel verweten worden dat hij zo dom is geweest dat hij naar Turkije is gereisd zonder zijn familie in te lichten

Francoise Landerloo, de advocaat van El A.

Volgens het Openbaar Ministerie waren de mannen onderweg naar Syrië om daar te gaan meedoen aan de gewapende strijd, vermoedelijk bij de terroristische groepering Jabhat al-Nusra. Zo ver kwamen ze echter niet. Bij de Turks-Syrische grens werden ze opgepakt.

De mannen stonden woensdag terecht in een beveiligde rechtszaal in Rotterdam. Het initiatief voor de reis ging volgens het OM uit van de 23-jarige man, die al eerder in Syrië is geweest. Het door de 18-jarige aangedragen alternatieve reisdoel dat de twee een Syriëganger wilden gaan ophalen, is volgens het OM ongeloofwaardig.

Bewijs
Advocaat Bart Nooitgedagt van S. pleit voor vrijspraak en opheffing voorlopige hechtenis. Volgens hem ontbreekt het overtuigende bewijs. Ook noemt hij de strafeis van vier jaar exceptioneel hoog in een zaak waarin iemand niets voor handen had, zoals wapens. S. zelf beroept zich op zijn zwijgrecht en geeft geen antwoord op vragen van de rechtbank. Dat deed hij tijdens de pro formazittingen ook.

Francoise Landerloo, de advocaat van El A. pleit ook voor vrijspraak. "Waïl kan enkel verweten worden dat hij zo dom is geweest dat hij naar Turkije is gereisd zonder zijn familie in te lichten." Woensdag is de inhoudelijke behandeling van hun zaak begonnen in de zwaarbeveiligde rechtbank in Rotterdam. De uitspraak volgt 15 juni.