Volledig scherm

El Chapo riep dokter erbij, om extra lang te kunnen martelen

vandaag uitspraakDe beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman (62) krijgt vanmiddag van een New Yorkse rechter zijn vonnis te horen. Dat wordt vrijwel zeker een levenslange gevangenisstraf. 

Uit recent vrijgegeven stukken blijkt nog eens hoe wreed de kleine Mexicaan (1,68 meter lang, El Chapo betekent ‘de korte’) te werk ging.

Ondanks al de misdaden en wreedheden die hij beging werd El Chapo een cultheld. Volgens de New York Times komt alleen Al Capone in de buurt van de Mexicaan die volgens de aanklacht vele honderden tonnen drugs, waaronder 200 ton cocaïne, naar de Verenigde Staten smokkelde. Daarbij liet hij tientallen mensen martelen of meteen uit de weg ruimen als die een bedreiging vormden voor hem of zijn business.

Monster

Volledig scherm
In Mexico geniet El Chapo een cultstatus. T-shirts met zijn afbeeldingen zijn deze dagen populair. Veel Mexicanen zijn ervan overtuigd dat zijn veroordeling in de verenigde Staten hun land geen haar veiliger maakt en dat de drugshandel gewoon doorgaat. © AFP

Onlangs werd een aantal verzegelde documenten vrijgegeven waaruit weer eens blijkt wat een monster hij was. In de oorlog die hij voerde met rivalen liet El Chapo op een zeker moment een dokter aanrukken om een door hem gemartelde man weer op te lappen. Dat bleek bepaald niet om humanitaire redenen, zoals de arts wat naïef vermoedde, maar juist om de man nog langer te kunnen martelen. Toen het slachtoffer weer enigszins was bijgekomen kreeg hij namelijk elektroden op zijn oor en werden nog wat tanden uit zijn mond gerukt.

Guzman heeft onophoudelijk geprobeerd de invloed van het door hem geleide Sinaloa-kartel op alle mogelijke manieren uit te bouwen en zijn macht te vergroten, verklaarde de openbare aanklager in de Verenigde Staten eerder. Dat zou hebben bijgedragen aan een ‘golf van corruptie en geweld’ aan beide zijden van de grens.

De volgens de Amerikaanse federale wet toegestane doodstraf werd uitgesloten in dit bijzondere proces na een overeenkomst tussen de VS en buurland Mexico, dat Guzman had uitgeleverd na zijn arrestatie.

Bekijk hier de video van de rechtszaak tegen El Chapo in de VS:

  1. LIVE | Zesde virusdode in Italië, Amerikaanse vloot laat alle personeel testen
    Coronavirus

    LIVE | Zesde virusdode in Italië, Amerikaan­se vloot laat alle personeel testen

    Italië meldt een zesde sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.